امیر سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در نامهای به رییس شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرد جمهوری اسلامی در هیچ اقدام یا حملهای علیه نیروهای نظامی آمریکا دخالت نداشته است.
لیندا توماس گرینفیلد، نماینده دائم ایالات متحده در سازمان ملل، روز هفتم آذر تهران را به دست داشتن در حملههای صورت گرفته به نظامیان آمریکایی در سوریه و عراق متهم کرد.
گرینفیلد ضمن محکوم کردن این حملات افزود نیروهای آمریکایی در راستای تلاشهای بینالمللی برای مقابله با تهدیدات داعش در این کشورها مستقر هستند.
ایروانی در نامه خود اتهامهای وارد شده به تهران را بیاساس خواند و گفت هدف واشینگتن از طرح چنین اتهامهایی «توجیه و جرمزدایی تجاوزکارانه و نقض جدی قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل متحد در جمهوری عربی سوریه و منطقه» است.
پیش از این ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، با اشاره به حملات فزاینده حوثیهای یمن به کشتیها در دریای سرخ اعلام کرده بود جمهوری اسلامی در این حملات دست دارد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۱۳ آذر این اظهارات را ادعاهایی «بیسند و مدرک» و «فاقد ارزش پاسخگویی» دانست.
کنعانی حضور نیروهای آمریکا در منطقه را «مخل امنیت» برشمرد و گفت: «دولت آمریکا نمیتواند واکنش دولتها و گروههای مقاومت در منطقه را با اتهامزنی به این و آن متوجه کسی غیر از خودش کند.»
از زمان آغاز مناقشه اسرائیل و حماس، گروههای شبهنظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی مکررا مواضع آمریکا و اسرائیل را در منطقه هدف قرار دادهاند.
پنتاگون روز ۱۲ آذر از حمله پهپادی به یک ناو جنگی آمریکایی و تعدادی کشتی تجاری در دریای سرخ خبر داد.
شبکه خبری الجزیره نیز روز ۱۲ آذر گزارش داد یک کشتی که تحت مالکیت شرکتی بریتانیایی است، در امتداد سواحل غربی یمن در دریای سرخ هدف راکت قرار گرفت.
مالک این شرکت بریتانیایی، دنی اونگار، پسر رامی اونگار، تاجر شناخته اسرائیلی است.
پیش از این و در روز ۲۸ آبان، حوثیهای یمن کشتی دیگری را به نام گلکسی لیدر در جنوب دریای سرخ ربودند.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز ۳۰ آبان گفت واشینگتن در حال بررسی تروریست شناختن حوثیهای یمن در پی اقدام آنها در توقیف کشتی گلکسی لیدر است.
کربی جمهوری اسلامی را «همدست» حوثیها در این اقدام دانست.
ناظران میگویند جمهوری اسلامی از دخالت مستقیم در مناقشه خاورمیانه اجتناب میکند اما همزمان میکوشد از طریق گروههای نیابتی خود مانند حزبالله، حشد الشعبی و حوثیهای یمن، منافع اسرائیل و آمریکا را در منطقه هدف قرار دهد.
جمهوری اسلامی این اتهام را رد میکند و میگوید این گروهها مستقل از تهران فعالیت میکنند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ماه گذشته اعلام کرد تهران هیچ گروه یا جنگ نیابتیای در منطقه ندارد.
آمریکا در پاسخ به حملات گروههای شبهنظامی متحد تهران، مواضع این گروهها را در سوریه و عراق هدف قرار داده است.