سخنگوی محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، اعلام کرد که دولت این کشور ارتباطاتی را میان چند عامل حمله موشکی هفتم دسامبر به سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد و برخی از سرویسهای امنیتی عراق شناسایی کرده است.
در بیانیه این سخنگو که روز پنجشنبه ۲۳ آذر صادر شد، درباره این که عاملان مورد ادعا با کدام سرویسهای امنیتی مرتبط بودهاند، توضیحی ارائه نشده است.
سخنگوی نخستوزیر عراق گفت که تعدادی از این عاملان دستگیر شدهاند و تلاش برای دستگیری سایرین ادامه دارد.
در این بیانیه آمده است که نیروهای امنیتی عراق افرادی را نیز دستگیر کردهاند که با حمایت لجستیکی از عوامل حمله، حرکت حملهکنندگان را در «نزدیکی منطقه بسیار امنیتی سبز که حملات به آن انجام شده»، تسهیل کردهاند.
رسانههای عراقی روز جمعه هفته گذشته از پرتاب راکت به سوی سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد خبر دادند.
بر اساس گزارش این رسانهها، این منطقه که محل سفارتخانههای خارجی و نهادهای حکومتی است، با چندین راکت هدف قرار گرفت.
یک مقام نظامی آمریکایی در گفتوگو با ایران اینترنشنال حملات راکتی متعدد به نیروهای آمریکایی و ائتلاف بینالمللی در عراق را تایید کرد و گفت این حملات خساراتی نداشته است.
این حمله که اولین حمله به سفارت آمریکا در بغداد طی بیش از یک سال گذشته بود، نشانهای از تشدید حملات هفتههای اخیر به نیروهای آمریکایی در منطقه به دنبال جنگ اسرائیل و حماس در غزه تلقی شده است.
هنوز هیچ گروهی مسوولیت حمله به سفارت آمریکا در بغداد را بر عهده نگرفته است.
مقامهای ارشد ایالات متحده حمله به سفارت آمریکا در بغداد را محکوم کردند و از عراق خواستند عاملان آن را مورد بازخواست قرار دهد.
واشینگتن تاکید کرده است حق پاسخگویی به این حمله را برای خود محفوظ میداند.
پیشتر آمریکا چندین بار با حمله هوایی به شبهنظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی، به حملههای آنان علیه نیروهای آمریکایی واکنش نشان داده است.
نخستوزیر عراق حمله به سفارت آمریکا را «یک اقدام تروریستی» توصیف کرد.
خبرگزاری رویترز نوشت برخی گروههای شیعی به شدت مسلح که گفتهاند در بسیاری از حملات نقش داشتهاند، تیپهایی را در نیروهای حشد الشعبی تشکیل دادهاند که اکنون یک نیروی امنیتی دولتی عراق است و از نظر رسمی، تحت فرماندهی شخص نخستوزیر هستند.
این گروهها با استناد به حمایت واشینگتن از اسرائیل در حملات علیه حماس در غزه و حضور نیروهای آمریکایی در عراق قول دادهاند که به حملههای خود علیه نیروهای آمریکایی ادامه دهند.
به غیر از کارکنان دیپلماتیک، ایالات متحده حدود دو هزار و ۵۰۰ سرباز در عراق دارد که ماموریتشان دادن مشاوره و کمک به نیروهای محلی در چارچوب تلاش برای جلوگیری از ظهور مجدد گروه شبهنظامی دولت اسلامی (داعش) است.
داعش کمتر از ۱۰ سال پیش بخشهای زیادی از عراق و سوریه را تصرف کرد و تلاش برای بازپسگیری سرزمینها از این گروه با جنگی خونین، چندین سال طول کشید.