حماس پاسخ خود به قطعنامه شورای امنیت برای آتش‌بس در غزه را به مصر و قطر داد

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۲

بر اساس آنچه میانجی‌های مصر و قطری روز سه‌شنبه اعلام کردند حماس و گروه‌های فلسطینی پاسخ خود به طرح ایالات متحده برای آتش‌بس در غزه را به آن‌ها ارائه داده‌اند، در همین حال یک مقام آگاه به رویترز گفته حماس زمان‌بندی جدیدی برای آتش‌بس دائمی و خروج اسرائیل از غزه پیشنهاد کرده است.

در بیانیه مصر و قطر، به محتوای پاسخ گروه‌ها فلسطینی اشاره نشده است، اما مقامی که با رویترز صحبت کرده و نخواسته نامش فاش شود، گفته حماس یک زمان‌بندی جدید برای آتش‌بس دائمی با اسرائیل و خروج نیروهای این کشور از باریکه غزه، از جمله رفح، پیشنهاد کرده است.

یک مقام حماس هم که نخواست نامش فاش شود، به رویترز گفت که پاسخ آن‌ها تکرار موضع پیشین آن‌هاست که آتش‌بس باید به پایان دائمی خصومت‌ها در غزه، خروج نیروهای اسرائیلی، بازسازی این باریکه و آزادی زندانیان فلسطینی در اسرائیل منجر شود: «ما مواضع قبلی خود را تکرار کردیم، من باور دارم فاصله‌ زیادی بین طرفین وجود ندارد، توپ اکنون در زمین اسرائیل است.»

مقامات مصری با انتشار بیانیه‌ای اعلام کردند دوحه و قاهره در کنار واشینگتن به میانجی‌گری خود تا زمان رسیدن به توافق ادامه خواهند داد و در همین راستا پاسخ گروه‌های فلسطینی را بررسی و مراحل بعدی را با طرف‌های ذی‌ربط هماهنگ خواهند کرد.

کمی پیشتر از انتشار بیانیه مصر، حماس و جهاد اسلامی فلسطین در بیانیه‌ای مشترک که شامگاه سه‌شنبه ۲۲ خرداد منتشر شد، آمادگی خود را برای رسیدن به توافقی با هدف پایان جنگ در غزه ابراز کرده و خبر دادند که پاسخ خود را به واسطه‌های قطری و مصری ارائه داده‌اند.

در بیانیه این دو گروه فلسطینی گفته‌ شده:«این پاسخ منافع مردم ما، فلسطینی‌ها، را در اولویت قرار می‌دهد و در همان حال بر ضرورت توقف کامل حملات جاری به غزه تاکید می‌کند.»

قطعنامه پیشنهادی آتش‌بس که دوشنبه شب در شورای امنیت سازمان ملل تایید شد، یک آتش‌بس شش هفته‌ای را پیشنهاد می‌کند که در ادامه و با انجام تعهدات متقابل طرفین دائمی می‌شود.

حماس و جهاد اسلامی اما در بیانیه مشترک خود که شامگاه سه‌شنبه منتشر شد خواستار «توقف کامل» درگیری‌ها در غزه شدند.

روز جمعه ۱۷ خرداد، جو بایدن، رییس‌جمهوری ایالات متحده آنچه که او «پیشنهاد سه مرحله‌ای» برای آتش‌بس در غزه نامید را تشریح کرد که شامل مذاکرات برای یک آتش‌بس دائمی در این باریکه و همچنین تبادل برخی گروگان‌های اسرائیلی با زندانیان فلسطینی بود.

جان کربی، سخنگو و هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا، عصر سه شنبه گفت واشینگتن به پاسخ حماس با «خوشبینی» نگاه می‌کند و در حال ارزیابی جزییات آن است.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، که پیشتر بیانیه اولیه حماس در استقبال از قطعنامه شورای امنیت را «نشانه‌ای امیدوارکننده» خوانده بود، هشدار داده اگر تازه‌ترین طرح آتش‌بس در غزه به نتیجه نرسد، مسئولیت آن با رهبر حماس در غزه است.

آنتونی بلینکن شامگاه سه‌شنبه در جریان سفر به خاورمیانه در اردن بدون اشاره به اسم یحیی سنوار، رهبر حماس در غزه گفته بود تنها مانع اجرای قطعنامه آتش‌بس «کسی است که ۱۰ طبقه زیر زمین مخفی شده است.»

بلینکن از روز دوشنبه سفر جدید خود به خاورمیانه را برای تلاش در زمینه برقراری آتش‌بس آغاز کرده، بدر کنفرانس بین‌المللی به منظور جمع‌آوری کمک‌های بشردوستانه برای فلسطینیان در نوار غزه گفت اسرائیل گام‌های مهمی برای باز کردن گذرگاه‌های غزه برداشته است.

در سمت دیگر، به گزارش رویترز یک مقام اسرائیلی روز سه‌شنبه ۲۲ خرداد گفت این کشور، پاسخ حماس را از واسطه‌ها دریافت کرده و این پاسخ را معادل رد آن می‌داند چون «همه پارامترهای اصلی و مهم‌ترین آن‌ها را تغییر داده است.»

این مقام اسرائیلی که نخواست نامش فاش شود، در گفتگو با رویترز گفت: «حماس پیشنهاد آزادی گروگان‌ها را که در طرح آتش‌بس پیش‌بینی شده، رد کرده است.»

اسرائیل که آمریکا می‌گوید از طرح آتش‌بس استقبال کرده است اما تاکنون به صورت علنی این قطعنامه را نپذیرفته است و به حملات خود به مرکز و جنوب غزه ادامه داده و بارها گفته است تا زمانی که حماس از بین نرود، زیر بار تعهدی برای پایان جنگ نمی‌رود.

اما حتی پیش از دریافت پاسخ حماس از سوی میانجی‌ها مصری و قطری، سامی ابو زهری، یک مقام حماس روز سه‌شنبه به رویترز گفته بود این گروه قطعنامه شورای امنیت را پذیرفته و آماده مذاکره بر سر جزئیات آتش‌بس است.

در پیشنهاد بایدن، یک آتش‌بس فوری و آزادی تدریجی گروگان‌های اسرائیلی در غزه در ازای فلسطینیان زندانی در اسرائیل پیشنهاد شده که در نهایت به پایان دائمی جنگ منجر شود.

این یک طرح سه مرحله‌ای خواهد بود که با یک آتش‌بس شش هفته‌ای اولیه با خروج نیروهای نظامی اسرائیل از مناطق پرجمعیت غزه و آزادی برخی گروگان‌ها آغاز می‌شود، و همزمان با کمک واسطه‌ها مذاکرات برای پایان دائمی به خصومت‌ها در جریان خواهد بود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
حرف آخر با پوریا زراعتی

شنیداری

پادکست‌ها