تاثیرات مخرب استرس و اختلالات روانی بر سلامت قلب زنان

جمعه ۱۴۰۳/۰۳/۲۵

نتایج پژوهشی جدید، یافته‌های پیشین را درباره نقش اختلالات سلامت روان بر سلامت جسمانی زنان تایید کرد. بر اساس این پژوهش‌ها،‌ افسردگی و اضطراب باعث تسریع ایجاد عوامل خطر نوعی بیماری قلبی-عروقی می‌شوند.

دایان تراویس تیگ در گفت‌وگو با واشینگتن پست به یاد آورد که چگونه وقتی در پارکینگ شلوغ بیمارستان رانندگی می‌کرد، ناگهان درد شدیدی قفسه سینه‌اش را فرا گرفت.

در بخش اورژانس، پزشکان به سرعت متوجه شدند که او دچار حمله قلبی شده ‌است. در حالی‌که پزشکان کلینیک زادگاهش سانتا باربارا، درد قفسه سینه‌ او را ناشی از اضطراب یا سوء‌هاضمه تشخیص داده‌ بودند.

آن روز عمل جراحی، جان دایان را نجات داد، اما تا چهار ماه بعد، درد او همچنان ادامه داشت.

دایان که دوبار با سرطان سینه مبارزه کرده و نجات یافته ‌است به واشینگتن پست گفت: «پس از گذاشتن استنت، احساس بدتری نسبت به قبل داشتم. من رنج می‌بردم و خانواده‌ام هم همراه من رنج می‌کشیدند.»

یافته‌های اخیر ارائه شده در نشست علمی سالانه کالج قلب و عروق آمریکا نشان می‌دهد که افسردگی و اضطراب باعث تسریع ایجاد عوامل خطر نوعی بیماری قلبی-عروقی، به ویژه در میان زنان جوان و میانسال می‌شود.

محققان بیش از ۷۱ هزار نفر را برای مدت ۱۰ سال مورد مطالعه قرار دادند.

نتایج نشان داد افرادی که قبل از شروع مطالعه، سابقه اضطراب یا افسردگی داشتند، ۵۵ درصد بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به فشار خون بالا، کلسترول بالا یا دیابت قرار داشتند. این خطر در زنان زیر ۵۰ سال مبتلا به این اختلالات، تقریبا دو برابر بیشتر بود.

پژوهش‌های قبلی نشان داده‌اند که میزان استرس و سطح سلامت روانی و عاطفی می‌تواند تاثیر به‌سزایی بر سلامت قلب و عروق در زنان به همراه داشته‌ باشد.

مطالعه‌ای روی بیش از سه هزار و ۶۰۰ نفر از مردان و زنان متاهل ساکن شهر فرامینگهام در ایالت ماساچوست انجام شد.

این تحقیق، زوج‌هایی را مورد بررسی قرار‌ داد که معمولا در طول اختلافات و مشاجرات خانوادگی، احساسات و عواطف واقعی خود را کنترل و سرکوب می‌کردند.

یافته‌های این پژوهش حاکی از آن بود زنانی که در جریان اختلافات زناشویی احساسات خود را «سرکوب» می‌کردند، چهار برابر بیشتر از زنانی که به راحتی نظرات خود را ابراز می‌کردند، در معرض خطر مرگ زودرس قرار داشتند. این رابطه در مورد مردان مشاهده نشد.

داده‌ها حاکی از آن بودند که سطح رضایتمندی زنان از ازدواج خود، تاثیری بر افزایش این خطر نداشت.

یک مطالعه ۱۸ ساله روی زنان استرالیایی نشان داد که افسردگی یک عامل خطرناک در بروز بیماری‌ عروق کرونری در زنان است.

دکتر روی زیگلشتاین، متخصص بیماری‌های قلبی از دانشگاه جانز هاپکینز به وضعیتی اشاره کرد که «کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو» یا همان «سندروم قلب شکسته» نامیده می‌شود و در میان زنان شیوع بیشتری دارد.

او به واشینگتن پست گفت: «حدود ۹۰ درصد موارد ابتلا به این سندروم در زنان ۵۸ تا ۷۵ ساله رخ می‌دهد. اگرچه اکثر افراد مبتلا، بهبود می‌یابند، اما این وضعیت می‌تواند تهدیدکننده حیات باشد.»

به گفته زیگلشتاین، علت اصلی بروز آن، استرس‌های شدید جسمی یا روانی است که فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

هنوز توضیح روشنی برای چرایی این ارتباط قوی در شبکه پیچیده سلامت روان و سلامت قلبی عروقی زنان وجود ندارد.

برخی محققان معتقدند ممکن است این ارتباط به دلیل قطر و قوام کوچکتر رگ‌های خونی در زنان باشد که باعث می‌شود آن‌ها دچار انسدادهای پراکنده شوند که بسیار خطرناک است زیرا تشخیص و درمان آن‌ها دشوارتر است.

علاوه بر این، استرس در زنان تعادل چربی را مختل می‌کند، تجمع پلاکت‌ها را افزایش می‌دهد و تنظیم قندخون را دچار اختلال می‌کند.

همچنین پاسخ التهابی شدیدتر ناشی از استرس مزمن در زنان، خطر حوادث قلبی-عروقی را افزایش می‌دهد.

پس از یک حمله قلبی، زنان در پنج سال نخست با خطر بالاتر مرگ مواجه هستند که می‌تواند ناشی از واکنش‌های روانی منفی به استرس ناشی از این حادثه باشد.

تحقیقات نشان می‌دهند که در مقایسه با مردان، تعداد کمتری از زنان برای شرکت در برنامه‌های توان‌بخشی قلبی ارجاع داده می‌شوند.

این برنامه‌ها می‌توانند با کاهش استرس‌های روان‌شناختی مرتبط با بیماری‌های قلبی، کاهش خطر مرگ‌ومیر ناشی از آن و بهبود عملکرد سیستم قلبی-عروقی، به ارتقای کیفیت زندگی بیماران کمک شایانی کنند.

برای زنان کمتر از مردان داروهای محافظتی همچون استاتین‌های کاهنده کلسترول یا مسدودکننده‌های بتا به منظور جلوگیری از بروز حوادث قلبی-عروقی تجویز می‌شود.

کارشناسان بر اهمیت اتخاذ شیوه زندگی سالم از جمله ورزش منظم، تغذیه مناسب، الگوی خواب مطلوب و تکنیک‌های مدیریت استرس همچون مراقبه و تنفس عمیق تاکید می‌کنند.

به نظر می‌رسد حمایت اجتماعی نیز برای زنان در مقایسه با مردان، فواید قلبی-عروقی بیشتری به همراه دارد. حضور اعضای خانواده یا دوستانی که زنان بتوانند با آن‌ها ارتباط مرتب داشته ‌باشند، به شدت سلامت قلبی-عروقی آنان را بهبود می‌بخشد.

بنابراین، شناسایی زودهنگام زنان در معرض خطر و ارائه مداخلات مناسب برای کنترل استرس و ارتقای سلامت روانی آنان امری ضروری است.

تراویس تیگ نیز همچنان با پزشکان خود برای مدیریت استرس همکاری می‌کند.

توصیه او به زنانی که با چالش‌های مشابه روبه‌رو هستند این است که به پیام‌های بدن خود گوش دهید، از خودتان مراقبت کنید و از پرسیدن سوال و یافتن محیطی که در آن به درستی از شما مراقبت ‌شود، نترسید.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
چند چند
جهان‌نما
۲۴ با فرداد فرحزاد

شنیداری

پادکست‌ها