شبکه خبری کان اسرائیل گزارش داد حزبالله لبنان، از گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه، به حماس توصیه کرده در بررسی طرح آمریکا برای برقراری آتشبس در منطقه «انعطافپذیر» باشد.
کان به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشت هنگامی که حماس از حزبالله در مورد طرح پیشنهادی واشینگتن نظرخواهی کرد، حزبالله از این گروه خواست درهای مذاکره را نبندد و به همکاری خود با میانجیگران قطری و مصری ادامه دهد.
حزبالله در عین حال تاکید کرد تصمیمگیری نهایی در این خصوص بر عهده «رهبری حماس» قرار دارد.
ساعاتی پیش اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس اعلام کرد پاسخ این گروه به آخرین پیشنهاد آتشبس در نوار غزه، با آنچه جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا پیش از این مطرح کرده بود، مطابقت دارد.
هنیه روز یکشنبه ۲۷ خرداد در یک سخنرانی تلویزیونی به مناسبت عید قربان گفت: «حماس و گروههای فلسطینی آماده یک توافق جامعاند که شامل آتشبس، عقبنشینی [ارتش اسرائیل] از نوار غزه، بازسازی ویرانیها و یک توافق مبادله جامع است.»
بایدن روز ۱۱ خرداد از طرحی سه مرحلهای برای توقف درگیریها در غزه خبر داد و گفت این توافق میتواند زمینه را برای آزادی گروگانهای در بند حماس و پایان جنگ فراهم آورد.
مصر و قطر، به عنوان میانجیگران مذاکرات آتشبس روز ۲۲ خرداد گفتند حماس پاسخ خود به طرح بایدن را ارائه کرده است.
این دو کشور از ذکر جزییات بیشتر در این خصوص خودداری کردند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز ۲۳ خرداد اعلام کرد گروه حماس خواهان ایجاد «تغییرات بیشماری» در طرح پیشنهادی واشینگتن برای برقراری آتشبس در نوار غزه شده است.
او افزود برخی از این تغییرات قابل اجرا نیستند و در نتیجه پاسخ حماس به معنای اصرار بر ادامه مناقشه کنونی است.
در همین رابطه، اسرائیل گفت حماس مفاد کلیدی طرح آمریکا را رد کرده است.
با این حال، یک مقام ارشد حماس در مصاحبه با خبرگزاری رویترز تاکید کرد تغییرات مد نظر این گروه «مهم نیستند».
اعضای حماس ۱۵ مهرماه سال گذشته (هفتم اکتبر) با حمله به جنوب اسرائیل، حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کشتند و بیش از ۲۵۰ تن را گروگان گرفتند که از این تعداد ۱۰۵ نفر پس از برقراری آتشبس موقت در نوامبر ۲۰۲۳ آزاد شدند.
نیروهای ویژه ارتش اسرائیل روز ۱۹ خرداد با حمله به نصیرات در مرکز نوار غزه چهار گروگان اسرائیلی را آزاد کردند.
اسرائیل شمار گروگانهای در قید حیات باقیمانده در غزه را کمتر از ۸۰ نفر تخمین زده است.
اظهارات هنیه در خصوص پاسخ حماس به طرح بایدن، ساعاتی پس از آن مطرح میشود که ارتش اسرائیل اعلام کرد تا اطلاع ثانوی برای تسهیل روند ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه، هر روز از ساعت پنج صبح تا چهار عصر به وقت محلی، درگیریها در بخشهایی از جنوب این باریکه را به حالت تعلیق درمیآورد.
ینس لائرک، سخنگوی دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) با استقبال از این تصمیم، بر ضرورت برداشتن «گامهای ملموس» بیشتری برای بهبود وضعیت انسانی در غزه تاکید کرد.
بر اساس آمار ارائهشده از سوی وزارت بهداشت حماس، حملات اسرائیل به غزه تاکنون جان دستکم ۳۷ هزار و ۲۹۶ فلسطینی را گرفته است.
بیش از ۸۵ هزار و ۱۹۷ نفر هم در این باریکه زخمی شدهاند.