رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، روز سهشنبه ۱۲ تیر ادامه حملات اسرائیل به لبنان و تهدیدهای لفظی رهبران اسرائیل را مایه نگرانی ترکیه از آینده منطقه دانست.
اردوغان پس از جلسه کابینه دولت در آنکارا گفت: «تا زمانی که تجاوزات اسرائیل تحت دولت بنیامین نتانیاهو متوقف نشود، هیچ کشوری در منطقه ما از جمله ترکیه نمیتواند احساس امنیت کند.»
حزبالله لبنان و اسرائیل از زمان شروع جنگ غزه در ماه اکتبر سال گذشته عمدتا در نوار مرزی به تبادل آتش میپرداختند، اما در هفتههای اخیر تشدید تنشها، نگرانیها از رویارویی بزرگتر و آغاز جنگی تازه در منطقه را افزایش داده است.
حزبالله لبنان، توقف حملات خود به اسرائیل را مشروط به برقراری آتشبس در غزه کرده است.
واکنش به خشونتها در ترکیه و سوریه
اردوغان در ادامه به سیاست خارجی ترکیه و بحران اخیر بین این کشور و سوریه اشاره کرد و گفت: «ما معتقدیم که باز کردن مشتهای گره کرده در سیاست خارجی سودمند است. البته در حین انجام این کار، قبل از هر چیز منافع ترکیه را به عنوان مرجع در نظر میگیریم، اما اجازه نمیدهیم کسی که به ما اعتماد میکند، به ما پناه میآورد و با ما همکاری میکند، قربانی این روند شود.»
موج جدید خشونتها و ناآرامی از روز یکشنبه آغاز شد و به سراسر ترکیه گسترش یافت. پس از آنکه خبر متهم شدن یک مرد سوری به آزار جنسی دختر بچهای از اقوام خود در شبکههای اجتماعی منتشر شد، منازل و خودروهای شهروندان سوریه در شهر قیصریه (کایسری) مورد حمله قرار گرفت.
در پی بحرانی شدن اوضاع، اداره امنیت داخلی ترکیه، میت، روز سهشنبه ۱۲ تیر اعلام کرد موج حملات به شهروندان سوری به شهرهای دیگر از جمله قونیه، غازی عینتاب، هاتای و چندین محله در شهر استانبول گسترش یافته است.
با گسترش خشونتها در ترکیه، شماری از ساکنان نواحی شمال غربی سوریه که در کنترل ارتش ترکیه و شورشیان مخالف رژیم بشار اسد و مورد حمایت ترکیه است، دست به تظاهرات زدند و به ماموران ترکیه حمله کردند.
در واکنش به این حملات، ترکیه تمامی گذرگاههای مرزی خود با سوریه را بسته است.
اردوغان با اشاره به خشونتها گفت: «ترکیه موضوع پناهندگان را نه بر اساس تعصب یا ترس، بلکه با چارچوبی عقلانی و وظیفهشناسانه بر اساس واقعیتها حل خواهد کرد.»
او گفت: «نظم عمومی برای کشور ما خط قرمز است، صرف نظر از هر بهانه، عبور از این خط و یا زیر پا گذاشتن آن را تحمل نخواهیم کرد.»
رییسجمهوری ترکیه گفت: «همانطور که میدانیم چگونه دستهای کثیفی را که به سوی پرچم ما دراز میشود بشکنیم، همانطور هم می دانیم چگونه دستهایی را بشکنیم که بهسوی مردم بیگناهی دراز شده که به کشور ما پناهنده شدهاند.»
او افزود: «ترکیه کشوری نیست و نخواهد بود که دوستان خود را رها کند.»
رییسجمهوری ترکیه گفت: «تا زمانی که گروههای تشنه به خون در سوریه وجود داشته باشند و اسلحههایشان را به سوی ما بگیرند، به تامین امنیت کشور و مردم خود ادامه خواهیم داد.»
او گفت که ترکیه از طریق نشست آستانه، روابط بین حکومت بشار اسد و مخالفانش را تسهیل کرد و گفت: «میتوان گامهای دیگری برداشت که در خدمت صلح و آرامش باشد. حفظ تمامیت ارضی و وحدت ملی سوریه نیز از اولویتهای ترکیه است.»
اردوغان با اشاره به حضور میلیونها شهروند سوریه که پس از آغاز جنگ داخلی در این کشور ناچار به ترک وطن خود شدند، گفت: «ما بیش از هر کس دیگری میخواهیم سوریه به مکانی امن برای میلیونها نفری تبدیل شود که مجبور به ترک خانههای خود شدهاند.»
او افزود: «ما به سرزمین یا حاکمیت کسی چشم ندوختهایم و تنها از میهن خود در برابر اهداف تجزیهطلبانه دفاع میکنیم و به دفاع از آن ادامه خواهیم داد.»
اردوغان گفت: «ما بهخوبی میدانیم که چه کسی این بازی را که با بقایای سازمانی تروریستی و تجزیهطلب ساخته شده، راه انداخته است. نه ما، نه ملت ما و نه برادران سوری ما در این دام موذیانه گرفتار نخواهیم شد.»
اردوغان تاکید کرد که ۶۷۰ هزار نفر به شهرکهایی در شمال سوریه که ترکیه از تروریسم پاکسازی کرده بازگشتهاند و انتظار میرود که یک میلیون نفر دیگر با تکمیل پروژهها به آنجا بازگردند.