پنجشنبه ۱۴ تیر، بنیامین نتانیاهو در تماس با جو بایدن درباره آخرین تحولات جنگ غزه و پاسخ حماس به طرح آتشبس و آزادی گروگانها گفتوگو کرد. قرار است نتانیاهو پس از مشورت با تیم مذاکره کننده و مقامهای امنیتی اسرائیل به پیشنهاد حماس پاسخ حماس میدهد.
ساعاتی پیش از این تماس، یک مقام دولتی به تایمز اسرائیل گفته بود انتظار میرود پس از پاسخ حماس به آخرین پیشنهاد برای آزادی گروگانها و آتشبس، نخستوزیر اسرائیل و رییس جمهوری آمریکا با هم گفتگو کند.
چهارشنبه شب، اسرائیل اعلام کرد پاسخ حماس به آخرین طرح آتشبس و آزادی گروگانها را دریافت کرده است و پیش از پاسخ، این سند را ارزیابی خواهد کرد.
کانال ۱۲ اسرائیل به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی گفته حماس در پاسخ تازه خود از درخواست خود برای تضمین پایان جنگ و خروج کامل اسرائیل از غزه صرفنظر کرده است.
به گفته این مقام اسرائیلی، اگر حماس مفاد توافقنامه را نقض کند اسرائیل امکان بازگشت به جنگ را دارد.
نتانیاهو امشب با مقامات ارشد مذاکره کننده اسرائیلی گفتگو خواهد کرد تا درباره واکنش حماس تصمیمگیری کند و پس از آن او کابینه امنیتی خود را تشکیل میدهد تا به موضع اخیر حماس پاسخ دهد.
دولت اسرائیل باید تصمیم بگیرد که آیا وارد دور جدیدی از مذاکرات مفصلتر با میانجیهای قطری، مصری و آمریکایی شود یا خیر.
سایت خبری اکسیوس به نقل از یک مقام بلندپایه اسرائیلی که نامش فاش نشده گزارش داد، اگر دولت به تیم مذاکره کننده تحت رهبری موساد اجازه ورود به چنین مذاکراتی را بدهد، طرفین همچنان به چند هفته دیگر برای دستیابی به توافق نیاز دارند.
سایر مقامات ارشد اسرائیل همچون یوآو گالانت، وزیر دفاع این کشور هم نسبت به شانس رسیدن به توافق ابراز خوش بینی کردند. او به خانوادههای گروگانها گفت: «ما بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک شدهایم.»
چهارشنبه، حماس در بیانیهای اسرائیل را به فریب و طفره رفتن متهم کرد و با استقبال از موافقت برای توقف جنگ نوشت که آخرین خواستههای خود را «با میانجیگران با هدف توقف جنگ و خروج کامل [اسرائیل] از نوار غزه» در میان گذاشته است.
اردیبهشت سال جاری، یک مقام حماس گفت گروهش آتشبسی را که به طور کامل به جنگ غزه پایان ندهد، نمیپذیرد. او نتانیاهو را متهم کرد که «شخصا مانع» رسیدن به توافق شده است.
طرح آتشبسی که فعلا روی آن مذاکره میشود را بایدن خردادماه منتشر کرد و شامل سه مرحله است که آزادی تدریجی گروگانهای اسرائیلی، عقبنشینی نیروهای اسرائیلی، آزادی فلسطینیهای زندانی در اسرائیل، بازسازی غزه و بازگرداندن بقایای گروگانهای جانباخته را شامل میشود.
بیش از شش ماه مذاکرات انجام شده از سوی میانجیگران از جمله آمریکا، قطر و مصر تا کنون برای آزادی ۱۱۶ گروگان ربوده شده در ۷ اکتبر بی ثمر بوده است، گروگانهایی که به نظر میرسد کماکان در غزه هستند و در اسارت به سر میبرند.