آمریکا: تلاش‌های دیپلماتیک برای آتش‌بس در غزه به مرحله حساس رسیده است

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۲۹

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه ۲۹ مرداد هشدار داد تلاش‌های اخیر برای دست‌یابی به توافق آتش‌بس در غزه و آزادسازی گروگان‌ها احتمالا بهترین و شاید آخرین فرصت در این روند باشد. او از اسرائیل و حماس خواست تا «توافقی دست‌نیافتنی» را ممکن کنند.

بلینکن پس از دیدار با اسحاق هرتزوگ، رییس‌جمهوری اسرائیل و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور گفت: «این لحظه‌ای تعیین کننده و احتمالا بهترین و شاید آخرین فرصت برای بازگرداندن گروگان‌ها و دست‌یابی به آتش‌بس و قرار دادن همه در مسیری بهتر به سوی صلح و امنیت پایدار است.»

گفت‌وگوی وزیر امور خارجه آمریکا با نخست‌وزیر اسرائیل بیش از سه ساعت به طول انجامید.

به دنبال این دیدار، بلینکن هشدار داد نباید اقداماتی صورت گیرد که روند رسیدن به توافق آتش‌بس را به خطر بیندازد.

او بر ضرورت جلوگیری از تشدید درگیری‌ها تاکید کرد.

این هشدار در حالی مطرح شد که گروه فلسطینی حماس اعلام کرد پس از سال‌ها، «حمله‌های انتحاری در داخل اسرائیل» را از سر گرفته است.

روز دوشنبه حماس و گروه جهاد اسلامی مسئولیت یک انفجار در نزدیکی کنیسه‌ای در تل‌آویو را بر عهده گرفتند.

این انفجار منجر به کشته شدن عامل حامل بمب شد که آن را در یک کوله‌پشتی حمل می‌کرد.

یک نفر هم در این ماجرا زخمی شد.

حماس در بیانیه‌ای اعلام کرد «بمب‌گذاری‌های انتحاری» در حالی که جنگ غزه ادامه دارد از سر گرفته می‌شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، گفت‌وگوهای طولانی‌مدت برای رسیدن به آتش‌بس که از هفته‌ها پیش آغاز شده، این هفته نیز در قاهره ادامه خواهد یافت.

این مذاکرات پس از یک نشست دو روزه در دوحه در هفته گذشته، برگزار می‌شوند.

بر اساس این گزارش، بلینکن در هفته جاری فشار دیپلماتیک آمریکا را افزایش خواهد داد تا مذاکرات بتواند به یک پیشرفت منجر شود.

این جنگ در ۷ اکتبر سال گذشته آغاز شد، زمانی که مردان مسلح حماس از مرز عبور کردند و به جوامع اسرائیلی حمله کردند و حدود ۱۲۰۰ نفر را کشتند و حدود ۲۵۰ نفر را گروگان گرفتند. از آن زمان، عملیات نظامی اسرائیل بخش‌های وسیعی از غزه را تخریب کرده و نزدیک به ۲.۳ میلیون نفر از مردم آن منطقه را آواره کرده و موجب گرسنگی و بیماری‌های مرگبار شده است.

با وجود این تلاش‌ها، جنگ در غزه در روز یک‌شنبه ۲۸ مرداد ادامه داشت. کشورهای میانجی شامل مصر، قطر و آمریکا پس از ماه‌ها مذاکرات پراکنده، هنوز نتوانسته‌اند به توافقی برای آتش‌بس برسند و اختلافات را کاهش دهند

هم‌زمان با سفر بلینکن به اسرائیل، حماس پیشنهاد جدید واشینگتن را برای آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها نپذیرفت و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل را به «طولانی کردن جنگ» متهم کرد.

این گروه در بیانیه‌ای در روز یک‌شنبه اعلام کرد: «پس از اطلاع میانجی‌ها درباره آنچه در دور آخر مذاکرات در دوحه رخ داد، بار دیگر به این نتیجه رسیدیم که نتانیاهو همچنان در حال ایجاد مانع بر سر راه دست‌یابی به توافق است.»

هم‌زمان فشارها برای دست‌یابی به توافق آتش‌بس به دلیل ترس از تشدید درگیری در منطقه افزایش یافته است.

دولت بایدن در تلاش است تا اختلاف بین اسرائیل و حماس را در مورد کنترل گذرگاه‌های مرزی، تعداد و هویت گروگان‌های اسرائیلی، زندانیان امنیتی که آزاد می‌شوند و مدیریت آینده غزه، از بین ببرد.

جمهوری اسلامی تهدید کرده است پس از ترور اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس که بامداد ۱۰ مرداد در سفر به تهران کشته شد، به اسرائیل پاسخ خواهد داد.

بلینکن در سفر به اسرائیل، به تکرار هشدارهای آمریکا در مورد جلوگیری از تشدید تنش پرداخت.

او گفت: «زمان آن است که مطمئن شویم هیچ‌کس اقدامی انجام نمی‌دهد که این روند (برای رسیدن به آتش‌بس) را از مسیر خارج کند. بنابراین ما در حال تلاشیم تا از تشدید تنش و تحریکات جلوگیری کنیم.»

جنگ کنونی در غزه از هفتم اکتبر ۲۰۲۳، زمانی که نیروهای حماس وارد اسرائیل شدند، حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کشتند و حدود ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفتند، آغاز شد.

با پاسخ نظامی اسرائیل به آن حمله، به گفته مقامات فلسطینی تاکنون بیش از ۴۰ هزار نفر از فلسطینیان، عمدتا افراد غیرنظامی، کشته و بخش بزرگی از غزه به ویرانه تبدیل شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

روس‌ها و ایرانی‌ها: قفقاز
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها