خبرگزاری بلومبرگ، روز دوشنبه ۱۲ شهریور، به نقل از منابعی که نام آنها را اعلام نکرد گزارش داد که مقامهای اروپایی انتظار دارند که جمهوری اسلامی بهزودی موشکهای بالستیک ساخت ایران را به روسیه تحویل دهد.
روسیه هم اکنون از پهپادهای شاهد ساخت ایران در حمله به اوکراین استفاده میکند. تحویل موشکهای بالستیک که میتوانند در جنگ اوکراین به کار گرفته شوند، میتواند واکنش متحدان اوکراین را به دنبال داشته باشد.
کشورهای غربی پیش از این به جمهوری اسلامی هشدار داده و خواسته بودند که از کمک نظامی به روسیه در جنگ با اوکراین خودداری کند.
بلومبرگ به نقل از منابع خود نوشته است جمهوری اسلامی در دو سال و نیم جنگ روسیه علیه اوکراین صدها پهپاد به روسیه داده است اما انتقال احتمالی موشکهای بالستیک نشاندهنده تحولی نگرانکننده در این جنگ خواهد بود.
منابع بلومبرگ به هیچ جدول زمانی و نیز تعداد احتمالی موشکهای بالستیکی که قرار است از ایران به روسیه منتقل شوند، اشاره نکرد اما یکی از آنها گفت که کار انتقال میتواند ظرف چند روز آینده شروع شود.
موشکهای بالستیک معمولا بسیار سریعتر از موشکهای کروز یا پهپادها پرواز میکنند و میتوانند مواد منفجره بیشتری را حمل کنند.
به نوشته بلومبرگ، شورای امنیت ملی آمریکا و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی و نمایندگی حکومت ایران در سازمان ملل به پرسشهای این خبرگزاری در این مورد پاسخ ندادند.
پیشتر دادستان کل اوکراین با اعلام جرم علیه عباس موسی شریفی مولاسرایی، از فرماندهان سپاه پاسداران، او را به دست داشتن در جنایت جنگی در اوکراین متهم کرد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی تکت گزارشهای منتشرشده درباره حضور عباس موسی شریفی مولاسرایی در شبهجزیره اوکراین برای آموزش به نیروهای روسیه را تکذیب کرد.
نیروهای اوکراینی در تلاش هستند تا پیشروی روسیه در منطقه شرقی دونتسک را متوقف کنند، در حالی که شهرها و زیرساختهای انرژی اوکراین با نزدیک شدن به سومین زمستان کامل جنگ، تحت بمباران مداوم قرار گرفته، نیروهای اوکرانی میکوشند که مانع پیشروی روسیه در منطقه شرقی دونتسک شوند.
کییف اوایل روز دوشنبه زیر رگباری از موشکهای کروز و بالستیک و پهپاد قرار گرفت.
زرادخانه موشکهای بالستیک مسکو شامل موشکهای روسی و کره شمالی است که از دقت کمتری برخوردارند.
به گفته نیروهای پدافند هوایی اوکراین، در حمله روز دوشنبه به پایتخت، از موشکهای اسکندر-ام ساخت داخل و همچنین مدلهای KN-23 کره شمالی استفاده شد. این موشکها از مناطق بریانسک، کورسک و ورونژ که همگی با اوکراین هم مرز هستند، پرتاب شده بودند.
تحریمهای اضافی
بهنوشته بلومبرگ، اقتصاد جنگی روسیه توانسته است موشکها و مهمات را با سرعتی بیش از توانایی متحدان اوکراین تولید کند و به کار بگیرد. روسیه همچنین توانسته است با تکیه بر واردات از ایران و کره شمالی، در عین حال ظرفیت تولید خود را با فناوری و قطعات کلیدی از کشورهایی از جمله چین حفظ کند.
انتقال موشکهای بالستیک به روسیه احتمالا باعث وضع تحریمهای بیشتری علیه جمهوری اسلامی خواهد شد، هرچند با توجه به مجموعهای از اقداماتی که قبلا تهران را هدف قرار داده است، از جمله ارسال پهپاد به مسکو، اثربخشی آنها نامشخص است.
کشورهای غربی از جمله هشدار دادهاند که شرکت هواپیمایی ایران ایر را تحریم خواهند کرد.
از کشورهای گروه هفت همچنین انتظار میرود که هرگونه انتقال موشک بالستیک از ایران به روسیه را بهطور فوری و علنی محکوم کنند.
گروه هفت پیش از این نیز تحریمهایی را علیه جمهوری اسلامی و کره شمالی بهدلیل دادن سلاح به روسیه برای بهکارگیری در جنگ اوکراین اعمال کرده است.