خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد که دو نفتکش «امجد» با پرچم عربستان سعودی و «تالاب آبی ۱» (Blue Laggon I) با پرچم پاناما روز دوشنبه، ۱۲ شهریور، در دریای سرخ در نزدیکی یمن مورد حمله قرار گرفتند.
حوثیهای تحت حمایت جمهوری اسلامی در یمن اواخر روز دوشنبه مسوولیت هدف قرار دادن تالاب آبی ۱ با موشکها و پهپادهای متعدد را بر عهده گرفتند، اما هیچ اشارهای به نفتکش سعودی نکردند.
حوثیها و عربستان سعودی از فروردین ماه ۱۴۰۱ در آتشبس بهسر میبرند و علاقهای به شروع دوباره درگیریها نشان ندادهند.
با این همه، فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، روز دوشنبه، حوثیها را مسوول حمله به هر دو نفتکش دانست.
منابع آگاه به رویترز گفتند که کشتیها در نزدیکی یکدیگر حرکت می کردند که مورد اصابت قرار گرفتند اما توانستند بدون هیچ گونه خسارت عمده یا تلفات جانی به سفر خود ادامه دهند.
یکی از این منابع گفت بعید که امجد بهطور مستقیم هدف قرار گرفته باشد.
گروه کشتیرانی ملی عربستان سعودی، که مالک نفتکش امجد است و مدیر یونانی نفتکش به پرسشهای رویترز پاسخ نداد. این ابر نفتکش حداکثر ظرفیت حمل دو میلیون بشکه نفت را دارد.
مدیر یونانی نفتکش تالاب آبی ۱ نیز به پرسشها درباره این حمله و وضعیت کشتی پاسخ نداد. این نفتکش میتواند یک میلیون بشکه نفت حمل کند.
از زمان آغاز جنگ غزه، عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت جهان، با نگرانی شاهد عبور موشکهای حوثیها بر فراز خاک این کشور برای هدف قرار دادن کشتیها در دریای سرخ بوده است.
حوثیها برای اولین بار در ماه نوامبر حملات هوایی، پهپادی و موشکی به این آبراه حیاتی در کشتیرانی جهانی را انجام دادند. حوثیهای تحت حمایت جمهوری اسلامی میگویند این حملات را در همبستگی با فلسطینیها انجام میدهند.
از آن زمان تا کنون، حوثیها به ۷۰ کشتی حمله، دو فروند کشتی را غرق و یک کشتی دیگر را توقیف کردهاند. آنها دست کم سه دریانورد را نیز کشتهاند.
مرکز مشترک اطلاعات دریایی که از سوی نیروهای دریایی بینالمللی برای ردیابی حملات حوثیها اداره می شود، گفت که در حمله حوثیها، سه موشک بالستیک به نفتکش تالاب آبی ۱ در شمال یمن اصابت کرده است.
این مرکز در گزارش خود احتمال داده است که حمله به کشتی تالاب آبی ۱ به این دلیل صورت گرفته که برخی از دیگر کشتیهای متعلق به شرکت ادارهکننده این کشتی به اسرائیل سفر میکنند.»
بر پایه این گزارش، نفتکش تالاب آبی، خسارتی اندک دیده و نیازی به کمک ندارد. در این حمله به خدمه نفتکش نیز آسیبی وارد نشده است.
آغاز عملیات نجات نفتکش سونیون
در همین حال، ماموریت اتحادیه اروپا در دریای سرخ،آسپیدس، روز دوشنبه ۱۲ شهریور اعلام کرد که عملیات نجات نفتکش ام وی سونیون که اخیرا مورد حمله شبه نظامیان حوثی مورد حمایت جمهوری اسلامی قرار گرفت، بهزودی آغاز میشود.
آسپیدس در بیانیهای گفت که چند آتشسوزی در این نفتکش که حامل حدود یک میلیون بشکه نفت است، رخ داده اما هیچ نشانه قابل مشاهدهای از نشت نفت وجود ندارد.
این نفتکش در یونان ثبت شده است. کارشناسان میگویند که عملیات نجات،عملیاتی احتمالا پیچیده خواهد بود و این پتانسیل را دارد که به یکی از بزرگترین عملیات ثبتشده نجات یک کشتی بدل شود.
این نفتکش پس از آنکه مورد حمله قرار گرفت، به دلیل میزان نفت خام زیادی که حمل میکند، در منطقه خطرناکی که دسترسی به آن دشوار است میتواند باعث یک فاجعه زیست محیطی شود.
یک منبع آگاه به رویترز گفت که یدککشها آماده آغاز فعالیت خود هستند، اما قبل از تصمیمگیری در مورد انتقال محموله به یک کشتی دیگر یا انتقال کشتی به یک بندر امن، نیاز به بازرسی کشتی در محل دارد.
نیروی دریایی اتحادیه اروپا روز دوشنبه گفت که از قایق های یدککش که با عملیات نجات سروکار خواهند داشت، محافظت خواهد کرد.