بیل برنز، مدیر سیآیای و ریچارد مور، رییس امآی۶ در مقالهای مشترک، بر اهمیت همکاری میان این دو نهاد اطلاعاتی آمریکا و بریتانیا در مواجهه با تهدیدهای «بیسابقه»، بهویژه از سوی روسیه، چین و جریانهای افراطی اسلامگرا تاکید کردند.
در این مقاله که روز شنبه ۱۷ شهریور در روزنامه فایننشال تایمز منتشر شد، آمده است سیآیای و امآی۶ «هیچ متحد قابل اعتماد دیگری» ندارند و باید امروز «در یک نظام بینالمللی مورد مناقشه که در آن دو کشور ما با مجموعهای از تهدیدات بیسابقه روبهرو هستند»، با یکدیگر همکاری کنند.
برنز و مور نوشتند: «امروز، پس از نزدیکترین همکاریها در طول جنگ جهانی اول، جنگ جهانی دوم و جنگ سرد، و به دنبال آن، مبارزه مشترک علیه تروریسم بینالمللی، این مشارکت در قلب تپنده روابط ویژه بین کشورهای ما قرار دارد. ما دیگر هیچ متحد قابل اعتمادی نداریم.»
این دو در رابطه با جنگ اوکراین گفتند که «بیش از هر زمان دیگری» برای خنثی کردن حملات روسیه تلاش میکنند و به پشتیبانی از کییف ادامه خواهند داد.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین روز پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.
ایالات متحده و بریتانیا از اولین حامیان مالی و نظامی اوکراین در برابر تهاجم روسیه بودند.
روسای سیآیای و سرویس اطلاعات مخفی بریتانیا بر عزم خود برای مبارزه با «کارزار خرابکارانه» مسکو در اروپا که با هدف بیثبات کردن اوضاع از طریق انتشار اطلاعات نادرست انجام میشود، تاکید کردند.
این دو مقام ارشد اطلاعاتی همچنین اعلام کردند چین «چالش اصلی ژئوپلیتیک و اطلاعاتی قرن بیست و یکم» است.
برنز و مور به مبارزه خود با تروریسم از سوی گروههای افراطی اسلامگرا اشاره کردند و درباره تهدیدهای ناشی از توسعه هوش مصنوعی هشدار دادند.
آنها نوشتند که در رویارویی با همه این تهدیدها، «حفظ مزیت در حوزه فنآوری حیاتی است».
انتشار این مقاله مشترک چند روز قبل از سفر کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا به واشینگتن صورت گرفت.
نخستوزیر بریتانیا قرار است در کاخ سفید با جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا ملاقات و از جمله درباره «حمایت قوی از اوکراین» و برقراری آتشبس در غزه گفتوگو کند.
این دیدار در حالی انجام میشود که آمریکا و بریتانیا اخیرا مواضع سختگیرانهتری را در قبال اسرائیل اتخاذ کردهاند.
بایدن روز ۱۲ شهریور بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل را به عدم تلاش کافی برای رسیدن به توافق آتشبس در غزه متهم کرد.
دیوید لمی، وزیر امور خارجه بریتانیا روز ۱۲ شهریور اعلام کرد این کشور از مجموع ۳۵۰ مجوز صادرات تسلیحات به اسرائیل، ۳۰ مورد را فورا به حالت تعلیق درآورده است.
لمی افزود «خطری واضح» وجود دارد که این تسلیحات ممکن است برای «نقض جدی قوانین بشردوستانه بینالمللی» یا «تسهیل» آن مورد استفاده قرار گیرند.
تصمیم بریتانیا برای تعلیق مجوز صادرات تسلیحات به اسرائیل با واکنشهای متعددی مواجه شد.
نتانیاهو تصمیم لندن را «شرمآور» خواند و افزود این اقدام به تقویت حماس منجر خواهد شد.
با این حال، بریتانیا تاکید کرد این تعلیق بر توان دفاعی اسرائیل تاثیر نمیگذارد.