همزمان با شدت گرفتن تنشها بر سر مناقشه اوکراین، روسیه شش دیپلمات بریتانیایی در مسکو را به جاسوسی و خرابکاری متهم و آنها را از این کشور اخراج کرد. در سوی دیگر، بریتانیا این اتهامات را بیاساس دانست.
سرویس امنیت فدرال روسیه (اِفاِسب) روز جمعه، ۲۳ شهریور، در بیانیهای اعلام کرد اعتبارنامه شش دیپلمات بریتانیایی در مسکو را لغو کرده است.
این نهاد امنیتی افزود اسنادی در اختیار دارد که نشان میدهد دپارتمانی در وزارت امور خارجه بریتانیا در لندن میکوشد با تاثیرگذاری بر «شرایط سیاسی و نظامی»، زمینه را برای شکست راهبردی روسیه در جنگ اوکراین فراهم آورد.
بر اساس این بیانیه، شش دیپلمات بریتانیایی اخراجشده از سوی دپارتمان مذکور به روسیه اعزام شده بودند و «تهدیدی» برای امنیت روسیه به حساب میآمدند.
در روزهای اخیر تنشها میان غرب و روسیه درباره مناقشه اوکراین بهشدت افزایش یافته است.
اوکراین در ماههای اخیر بارها خواستار رفع محدودیتها در زمینه استفاده از تسلیحات دوربرد غربی، نظیر موشکهای آمریکایی «اتاکمز» و موشکهای بریتانیایی «سایه توفان»، برای هدف قرار دادن مواضع روسیه شده است.
ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، روز ۲۲ شهریور هشدار داد اگر کشورهای غربی به اوکراین اجازه دهند با استفاده از موشکهای دوربرد ساخت این کشورها به عمق خاک روسیه حمله کند، این اقدام بهمنزله نبرد مستقیم غرب و مسکو خواهد بود.
پوتین تاکید کرد چنین تصمیمی «ماهیت و دامنه» مناقشه کنونی را تغییر میدهد و بدین معنا خواهد بود که «کشورهای عضو ناتو، ایالات متحده و کشورهای اروپایی در جنگ با روسیه هستند».
بریتانیا روز ۲۳ شهریور اتهامات روسیه علیه شش دیپلمات خود را «کاملا بیاساس» خواند و اعلام کرد مسکو به تلافی اقدامات پیشین لندن چنین تصمیمی گرفته است.
پیشتر و در ماه مه سال جاری میلادی، بریتانیا یک وابسته نظامی روسیه در این کشور را به جاسوسی متهم و او را اخراج کرده بود.
یک سخنگوی وزارت امور خارجه بریتانیا روز ۲۳ شهریور به نقش مستقیم دولت روسیه در هدایت برخی فعالیتها در اروپا و بریتانیا اشاره کرد و گفت: «در دفاع از منافع ملی خود کوتاه نمیآییم.»
سازمان اطلاعات داخلی آلمان روز ۱۹ شهریور اعلام کرد یک گروه هکری وابسته به دولت روسیه پشت حملات سایبری به کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و اتحادیه اروپا قرار دارد.
خبرگزاری رویترز نوشت اقدام مسکو در اخراج این شش دیپلمات، تنها ساعاتی پیش از دیدار کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا و جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا در واشینگتن صورت گرفت.
به گزارش رویترز، دیدار رهبران بریتانیا و ایالات متحده میتواند «گامی کلیدی» در مسیر رفع محدودیتهای کییف برای استفاده از موشکهای دوربرد غربی علیه روسیه باشد.
کرملین روز ۲۳ شهریور با تکرار تهدیدات پوتین علیه ناتو اعلام کرد سخنان اخیر رییسجمهوری روسیه پیامی «واضح و بدون ابهام» به غرب بود.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین روز پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.
از زمان آغاز مناقشه کنونی، روسیه حدود یک پنجم از خاک اوکراین را به تصرف خود درآورده است.