دیوید لمی، وزیر امور خارجه بریتانیا، روز یکشنبه اول مهر بهصورت تلویحی، آمریکا را خطاب قرار داد و گفت متحدان اوکراین در رابطه با صدور مجوز استفاده از تسلیحات غربی برای حمله به عمق خاک روسیه، باید از خود «جرات و جسارت» نشان دهند.
لمی گفت مذاکرات میان لندن و واشینگتن همچنان ادامه دارد تا مشخص شود کییف مجوز استفاده از سامانه موشکی «سایه توفان» را برای هدف قرار دادن عمق خاک روسیه به دست خواهد آورد یا خیر.
او این سخنان را در حاشیه کنفرانس حزب کارگر بریتانیا در لیورپول مطرح کرد.
اوکراین در ماههای اخیر خواستار رفع محدودیتها در زمینه استفاده از تسلیحات دوربرد غربی، نظیر موشکهای آمریکایی «اتاکمز» و موشکهای بریتانیایی «سایه توفان»، در نبرد با روسیه شده است.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، بارها از کشورهای غربی خواسته است سیاست خود را مبنی بر منع کییف از بهکارگیری سلاحهای دوربرد برای هدف قرار دادن مواضع روسیه مورد بازبینی قرار دهند.
ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، روز ۲۲ شهریور هشدار داد اگر کشورهای غربی به اوکراین اجازه دهند با استفاده از موشکهای دوربرد ساخت این کشورها به عمق خاک روسیه حمله کند، این اقدام بهمنزله نبرد مستقیم غرب و مسکو خواهد بود.
وزیر امور خارجه بریتانیا در ادامه سخنان خود پیشبینی کرد چالشها و دشواریهای مناقشه اوکراین، بهویژه در سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶، «عمیقتر و شدیدتر» خواهد شد.
لمی افزود متحدانی که در کنار اوکراین ایستادهاند، باید در این زمان «حساس» از خود «جرات، جسارت، صبر و استقامت» نشان دهند.
اظهارات او یک هفته پس از آن مطرح میشوند که کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، با سفر به آمریکا، با جو بایدن، رییسجمهوری این کشور، دیدار کرد.
بررسی درخواست اوکراین در خصوص لغو ممنوعیت استفاده از تسلیحات غربی برای حمله به عمق خاک روسیه یکی از محورهای اصلی دیدار رهبران بریتانیا و ایالات متحده بود.
هرچند بایدن و استارمر بر ادامه حمایت از کییف تاکید کردند، اما پاسخ روشنی در خصوص تغییر سیاست غرب در قبال حمله اوکراین به عمق خاک روسیه ارائه ندادند.
آخرین تحولات میدان نبرد
بنا بر اعلام نیروی هوایی اوکراین، روسیه شب گذشته با ۸۰ پهپاد به اوکراین حمله کرد که از این تعداد، ۷۱ پهپاد رهگیری و سرنگون شدند.
کییف همچنان اعلام کرد حمله روسیه به یک منطقه مسکونی در خارکیف در شمال شرقی اوکراین، ۲۱ زخمی بر جای گذاشت.
ساعاتی پیش از این حمله، روسیه مناطق مرکزی اوکراین را هدف قرار داده بود. در این رویداد، پنج نفر، از جمله دو کودک، جان خود را از دست دادند.
شبکه خبری فرانس۲۴ روز اول مهر گزارش داد ارتش روسیه همچنان به پیشروی خود به سوی شهر راهبردی پوکروفسک در شرق اوکراین ادامه میدهد.
بر اساس این گزارش، نظامیان روسیه به حدود ۱۰ کیلومتری این شهر رسیدهاند.
پوکروفسک به دلیل داشتن خطوط راهآهن و دیگر داراییهای لجستیکی از اهمیت فراوانی برخوردار است.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین روز پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.
از زمان آغاز مناقشه کنونی، روسیه حدود یک پنجم از خاک اوکراین را به تصرف خود درآورده است.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، روز ۲۴ شهریور گفت ناتو میتوانست اقدامات بیشتری برای جلوگیری از حمله نظامی روسیه به اوکراین صورت دهد.