جایزه سال ۲۰۲۴ بنیاد «واتسلاو هاول» شب چهارم مهر ماه در مراسمی در نیویورک به توماج صالحی، رپر معترض زندانی در ایران، اهدا شد. کائولفیون گلگر، وکیل بینالمللی صالحی، این جایزه را به نمایندگی از او و خانوادهاش دریافت کرد.
جایزه بینالمللی واتسلاو هاول برای مخالفتورزی خلاقانه، هر سال از افرادی تجلیل میکند که «با شجاعت و خلاقیت، استبداد را برملا میکنند و به مفهوم زندگی در حقیقت، تجسم میبخشند».
گلگر در گفتوگوی اختصاصی با ایراناینترنشنال گفت: «اگر توماج را میدیدم به او میگفتم الهامبخش بسیاری از مردم هستی، قوی باش، به محض اینکه بتوانیم تو را آزاد میکنیم.»
بنیاد حقوق بشر (HRF) روز سوم خرداد امسال خبر داد که جایزه واتسلاو هاول در سال ۲۰۲۴ را به صورت مشترک به صالحی و طاهر حاموت ایزگیل، شاعر و فعال اویغور و گابریلا مونتهرو، پیانیست ونزوئلایی اهدا میکند.
در این خبر با اشاره به اینکه صالحی در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» با انتشار چندین ترانه از حقوق زنان حمایت کرد، تاکید شد: «صالحی هنرمند هیپهاپ ایرانی است که به دلیل انتشار ترانههایی در اعتراض به رژیم ایران و در دفاع از حقوق بشر، شهرت یافته است.»
هاول، نمایشنامهنویس اهل جمهوری چک بود که به دلیل مبارزاتش علیه حکومت چکسلواکی در یادها باقی مانده است.
او که به عنوان اولین نخستوزیر جمهوری چک انتخاب شد و از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۳ قدرت را در این کشور به دست گرفت، در سال ۲۰۱۱ درگذشت.
صالحی آبان ۱۴۰۲ پس از تحمل بیش از یک سال حبس که ۲۵۲ روز آن در سلول انفرادی سپری شده بود، با قرار وثیقه از زندان آزاد شد.
این خواننده معترض حدود دو هفته بعد در روز نهم آذر ۱۴۰۲ با برخوردی خشونتآمیز همراه با ضرب و شتم به دست ماموران مسلح در خیابانی در بابل بازداشت شد.
شعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان در اردیبهشت امسال صالحی را به اتهام «افساد فیالارض»، به اشد مجازات یعنی اعدام محکوم کرد.
پس از آن در روز ۲۴ مرداد، امیر رئیسیان، وکیل صالحی خبر داد که دادگاه انقلاب اصفهان حکم به برائت این خواننده زندانی از اتهام «افساد فیالارض» داد.
صالحی در آثار خود به موضوعاتی چون فساد در جمهوری اسلامی، اعتصابات کارگری، اعدام و زندانی کردن مخالفان پرداخته است.
درباره روند بازداشت، شکنجه و محاکمه این هنرمند زندانی در ایران بیشتر بخوانید: «هشدار درباره شکستگی پا و انگشتان دست توماج صالحی در زندان و خطر نقص عضو»