ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، پس از گفتوگوهای اخیر با متحدان اروپایی خود، روز چهارشنبه ۲۵ مهر در پارلمان این کشور از «طرح پیروزی» رونمایی کرد. همزمان برخی رسانهها نوشتند اسرائیل درخواست همکاری با کییف علیه جمهوری اسلامی را رد کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، زلنسکی در این جلسه فوقالعاده با نمایندگان مجلس و مقامات ارشد، ضمن تاکید بر ضرورت حفظ اتحاد در کشور تا پایان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در پنجم نوامبر، گفت: «صرف نظر از این که [ولادیمیر] پوتین چه میخواهد، باید به همراه شرکای خود شرایط را تغییر دهیم تا جنگ پایان یابد.»
او یکی از شروط پایان جنگ را «لزوم دستیابی اوکراین به ظرفیت بازدارندگی غیرهستهای» عنوان کرد و گفت: «چنین ظرفیتی برای نابودی قدرت نظامی روسیه کافی است.»
زلنسکی جزییات بیشتری ارائه نکرد و گفت طرح پیروزی محرمانه دیگری وجود دارد که نمیتواند آن را فاش کند.
به گفته زلنسکی، در این طرح، نقش غرب برای دفاع از منابع معدنی و طبیعی اوکراین در برابر حملات روسیه و همچنین تعهدات بازسازی پس از جنگ، در نظر گرفته شده است.
کرملین در واکنش به این سخنان زلنسکی با تاکید بر این که هنوز برای اظهارنظر درباره این طرح خیلی زود است هشدار داد: «کییف باید هوشیار شود و به بیهودگی سیاستهایی که دنبال میکند، پی ببرد.»
سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت که «طرح پیروزی» زلنسکی ناتو را به سمت درگیری مستقیم با روسیه سوق میدهد. او افزود طرحی که زلنسکی در پارلمان اوکراین ارائه کرد، به فاجعهای برای مردم اوکراین منجر خواهد شد.
مقامهای اوکراین قبلا گفته بودند طرح پیروزی شامل درخواستی از غرب برای افزایش تدارکات تسلیحاتی و مجوز حملات دوربرد به روسیه است.
زلنسکی به تازگی گفته است کره شمالی در کنار روسیه، در جنگ علیه اوکراین حضور دارد.
او پیش از این و در روز پنجشنبه ۱۹ مهر، در لندن با مارک روته، دبیر کل ناتو و کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا دیدار و درباره طرح خود گفتوگو کرد.
زلنسکی بهطور خاص از ایالات متحده و بریتانیا خواسته است تا اجازه استفاده از موشکهای دوربرد اهدایی را برای حمله به داخل خاک روسیه، به اوکراین بدهند.
در حالی که نیروهای روسیه در شرق اوکراین پیشروی میکنند و زمستان تیره و تار و کمبود برق در پیش است، زلنسکی گفته که طرحش شامل درخواست دعوت برای پیوستن به پیمان نظامی آتلانتیک شمالی (ناتو) است و مسکو را مجبور میکند تا «با حسن نیت برای پایان جنگ مذاکره کند».
پس از دو سال و نیم جنگ، سخنرانی زلنسکی در پارلمان اوکراین احتمالا با هدف متقاعد کردن مردم خسته این کشور در مورد پایان هر چه سریعتر جنگ و رفع ترس از کاهش حمایت غرب است.
به گفته ایرینا گراشچنکو، نماینده اپوزیسیون در مجلس اوکراین، از نمایندگان خواسته شده بود برای یک جلسه برنامهریزی نشده در پارلمان حاضر شوند.
گراشچنکو در توصیف شرایط اوکراین به رویترز گفت: «من می خواهم باور کنم (طرح پیروزی) واقعبینانه است زیرا وضعیت در واقع بسیار بسیار دشوار است.»
پیشنهاد همکاری با اسرائیل
روز ۲۳ مهر، یوگنی کورنیچوک، سفیر اوکراین در اسرائیل در گفتوگو با نشریه واینت با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی دشمن مشترک دو کشور است و باید علیه آن متحد شوند، گفت که اوکراین برای مقابله با تهدیدهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی به اسرائیل پیشنهاد همکاری داده است.
به گزارش رسانهها، اسرائیل تمایلی به پذیرش این پیشنهاد ندارد.
زئو الکین، نماینده کنست اسرائیل به شبکه ۱۲ تلویزیون این کشور گفته است رویکرد اسرائیل تاثیری بر روسیه که جمهوری اسلامی را به عنوان همپیمان راهبردی خود برگزیده و روز به روز موضعش بیشتر همسو با تهران و علیه اسرائیل میشود، نخواهد گذاشت.
منابع اوکراینی هم در همین رابطه گفتهاند اسرائیل از تجربههای اوکراین در دفع پهپادهای ایرانی استفاده نمیکند و پیشنهادهای همکاری را نادیده گرفته است.
این اظهارات پس از حمله پهپادی حزبالله به حیفا و کشته شدن چهار سرباز اسرائیلی و همچنین شلیک پهپاد ایرانی از سوی روسیه به اوکراین منتشر شد.