نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، در تازهترین اظهاراتش درباره مواضع جمهوری اسلامی درباره لبنان گفت که از مقامات جمهوری اسلامی خواسته «عواطف خود را نسبت به لبنان کم کنند». همزمان گزارشهایی منتشر شده که بر مبنای آنها سوریه از تهران خواسته این کشور را درگیر جنگ با اسرائیل نکند.
میقاتی در مصاحبه با العربیه که روز دوشنبه ۳۰ مهر منتشر شد، درباره اعتراض خود به سخنان اخیر محمد باقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی گفت: «درک میکنم که ایران از مذاکرات حمایت میکند، اما هیچکس نمیتواند به نیابت از دولت لبنان صحبت کند.»
قالیباف دو روز گذشته در مصاحبه با روزنامه فرانسوی «فیگارو» گفته بود ایران آماده است برای اجرای قطعنامه سازمان ملل متحد درباره لبنان، با فرانسه مذاکره کند.
اما دفتر نجیب میقاتی، بلافاصله در واکنش به این سخنان قالیباف، کاردار سفارت جمهوری اسلامی در بیروت را احضار کرد تا مواضع لبنان در این زمینه را به او ابلاغ کند.
همزمان میقاتی این سخنان قالیباف را مداخله جمهوری اسلامی در امور داخلی کشور لبنان خواند.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه، ۳۰ مهر، در نشستی خبری گفت تهران هرگز قصد دخالت در امور داخلی لبنان را نداشته و هرگز چنین اقدامی نکرده است.
نخستوزیر لبنان، به شبکه العربیه گفت از اواسط ماه گذشته میلادی (اواخر شهریور) هیچ ارتباطی با حزبالله نداشته است.
او قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل را موجب ثبات در لبنان خواند و بر لزوم اجرای آن تاکید کرد.
میقاتی افزود راهحل دیپلماتیک برای پایان دادن به مناقشه کنونی هنوز روی میز است.
قطعنامه ۱۷۰۱ حزبالله را ملزم به عقبنشینی به ساحل شمالی رودخانه لیتانی میکند.
بر اساس این قطعنامه، ارتش لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل باید به جای حزبالله در جنوب لبنان مستقر شوند.
میقاتی پیشتر در نشست خبری مشترک با همتای ایتالیایی خود گفته بود: «آنچه امروز رخ میدهد، درسی برای همه لبنانیها است که از درگیریهای منطقهای دور بمانند.»
گزارشها از درخواست مشابه بشار اسد از جمهوری اسلامی
بر اساس اطلاعاتی که شبکه اسرائیلی کان ۱۱ منتشر کرده، بشار اسد، رییسجمهوری سوریه نیز پیامهایی به جمهوری اسلامی و حزبالله ارسال کرده که نشان می دهد نمیخواهد وارد جنگ علیه اسرائیل شود.
بر اساس این گزارش، اسد حتی هشدار داده که هرگونه فعالیت تهاجمی علیه اسرائیل که از خاک سوریه انجام شود، میتواند حکومت او را به خطر بیندازد.
جمهوری اسلامی همواره از حضور در سوریه به عنوان «عمق استراتژیک» خود نام برده است.
این گزارشها و اظهارات نخستوزیر لبنان به ویژه پس از کشته شدن حسن نصرالله رهبر حزبالله لبنان قابل توجه است.
یک مقام اماراتی به کان نیوز گفت: «ممکن است اسد شرایط کنونی را فرصتی برای رهایی از چنگال جمهوری اسلامی و حزبالله بداند.»
بر اساس گزارش رسانههای اسرائیلی، با این حال، اسد با اجازه دادن به انتقال تسلیحات برای حزبالله که اسرائیل به دنبال انهدام آن است، به پرداخت هزینه ادامه میدهد.