مرگ فتح‌الله گولن، متحد اردوغان که کابوس او شد

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۷/۳۰

تلویزیون دولتی ترکیه (TRT) روز دوشنبه ۳۰ مهر با استناد به حساب‌های شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های نزدیک به فتح‌الله گولن، رهبر جریان گولن، از درگذشت او در ۸۳ سالگی در آمریکا خبر داد. او که ابتدا متحد رجب طیب اردوغان بود و بعد به مخالفش تبدیل شد، طی ربع قرن اخیر در تبعید زندگی کرد.

خبرگزاری فرانسه در خبر اعلام درگذشت گولن نوشت که او از متحد اردوغان، بدل به «کابوس او» شد.

بر اساس گزارش تلویزیون دولتی ترکیه، گولن که از سوی حکومت این کشور به رهبری کودتای نافرجام سال ۱۳۹۵ متهم شده بود، شامگاه یک‌شنبه در بیمارستانی در پنسیلوانیا درگذشت.

وب‌سایت نزدیک به گولن (هرکول) نیز که در ترکیه مسدود شده است، تاریخ درگذشت گولن را روز یک‌شنبه اعلام کرد.

هرکول نوشت که گولن «تمام لحظه‌های زندگی خود را صرف خدمت به دین مبین اسلام» کرد.

گولن اتهام دست‌ داشتن در کودتا علیه دولت رجب طیب اردوغان را رد کرده بود اما ترکیه خواستار استرداد او به این کشور برای محاکمه شده بود.

او که در راس شبکه گسترده‌ای از مدارس مذهبی در سراسر جهان قرار داشت از سال ۱۹۹۹ در پنسیلوانیا، در ایالات متحده مستقر بود.

اردوغان، رییس دولت ترکیه، در دهه اول قرن بیست‌ویکم از شبکه گولن برای تثبیت قدرت خود در برابر تشکیلات کمالیستی، مدافع ترکیه سکولار، استفاده کرد اما از سال ۲۰۱۰، روابط گولن و اردوغان پرتنش شد و اردوغان از آن پس متحد سابقش را به مدت تقریبا ۱۵ سال به «تروریسم» متهم کرد.

دولت ترکیه یک سال پس از کودتای نافرجام، (در سال ۲۰۱۷) او را از تابعیت ترکیه محروم کرد.

در سال ۱۳۹۶ اعلام شد که بیش از ۱۲۰ هزار نفر به اتهام ارتباط با این گروه در ترکیه به زندان افتاده‌اند.

دولت ترکیه، جنبش گولن را «یک سازمان تروریستی» اعلام کرده و اردوغان پیش‌تر از دولت‌های خارجی خواسته بود پیروان گولن را در کشورهای خود، مجازات کنند.

پس از کودتای نافرجام در ترکیه، کشورهای عربستان سعودی، مالزی، گرجستان و میانمار به درخواست آنکارا، تعدادی از افراد دانشگاهی، تجار و مدیران مدارس ترک را به آن کشور تحویل دادند.

این در حالی بود که بعضی از این افراد، پیش از آن به‌عنوان پناهجو در فهرست سازمان ملل ثبت شده بودند.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، دولت اردوغان هنوز هم مرتبا «هواداران گولن» را دستگیر می‌کند.

بر اساس این گزارش و به گفته مقامات ترکیه، نزدیک به ۷۰۰ هزار نفر به اتهام عضویت در شبکه گولن تحت تعقیب قرار گرفته‌اند و سه هزار نفر از آنان «به اتهام نقش داشتن در کودتای نافرجام»، به حبس ابد محکوم شده‌اند.

پس از این کودتای نافرجام و به عنوان بخشی از پاکسازی‌های بی‌سابقه، بیش از ۱۲۵ هزار نفر از موسسات دولتی ترکیه اخراج شده‌اند؛ از جمله حدود ۲۴ هزار سرباز و هزاران قاضی.

دولت اردوغان برخی موسسات آموزشی خصوصی، رسانه‌ها و انتشاراتی‌ها را نیز به اتهام نزدیکی به گولن، تعطیل کرد.

هم‌زمان، سرویس‌های مخفی ترکیه چندین عملیات را در کشورهای آسیای مرکزی، آفریقا و بالکان برای بازگرداندن اجباری افراد مظنون به هواداری از گولن انجام داده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
حرف آخر با پوریا زراعتی

شنیداری

پادکست‌ها