به گزارش وبسایت اسرائیل هایوم، تشدید نگرانی دستگاههای امنیتی جمهوریاسلامی از نفوذ اسرائیل در ایران موجب شده پس از حمله به ساختمان وابسته به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق، خدمه پروازهای بینالمللی ماهان ایر، تحت بازجویی و بازپرسی اطلاعات سپاه قرار گیرند.
بر اساس این گزارش، دستور این بازرسیها پس از شناسایی محل حضور و کشتهشدن شماری از فرماندهها و افسران نیروی قدس سپاه و اعضای حزبالله در سوریه و لبنان صادر شده است.
به گفته یکی از مهمانداران ماهان ایر، زمانی که پرواز آنها از بانکوک بازگشت، ماموران امنیتی فرودگاه و حراست ماهان، «چمدانهای ما را گرفتند، باز کردند و تکتک وسایل را بازرسی کردند. سپس از ما خواستند لباسهایمان را درآوریم و حتی لباسهای زیرمان را بازرسی کردند.»
اسرائیل هایوم نوشته هدف گرفته شدن نیروهای سپاه پاسداران و حزبالله در سوریه و لبنان در سال جاری نگرانی زیادی در ایران ایجاد کرده و به نظر میرسد این نگرانی به حالتی از پارانویا تبدیل شده است.
تشدید بازپرسیها پس از حمله دمشق
بر اساس این گزارش، بهویژه پس از حمله به ساختمان وابسته به کنسولگری حمهوری اسلامی در دمشق، سرهنگ غلامرضا شمس نورایی، مدیر حراست «ماهان ایر» دستور شروع بازرسیهایی از خدمه پروازی که در خطوط بینالمللی فعالیت میکنند را صادر کرد.
به دستور نورایی، در جریان شروع تحقیقات صدها مهماندار و خدمه پروازی مرد و زن مورد بازرسی قرار گرفتند و تحقیقات و بازجویی اطلاعات سپاه از ۶۰ نفر از آنها هنوز ادامه دارد.
بنا بر این گزارش، چند روز پیش از کشتهشدن اسماعیل هنیه در تهران، ماموران اطلاعات سپاه، مهمانداران پروازهای ماهان ایر را که از تایلند و چین بازمیگشتند هنگام ورود به فرودگاه در تهران، مورد بازرسی بدنی قرار دادند و چمدانهای آنها را بازرسی کردند.
بر اساس همین گزارش، یکی از مهمانداران که از بانکوک بازگشته بود، گفت: «آنها برای این کار دو اتوبوس آوردند، یکی برای مهمانداران زن و دیگری برای میهمانداران و خدمه مرد. ما را مجبور کردند وارد اتوبوسها شویم. چمدانهایمان را هم آوردند، باز کردند و تکتک وسایل را بررسی کردند. سپس از ما خواستند که لباسهایمان را درآوریم و لباسها، حتی لباسهای زیرمان، را بازرسی کردند. کل این فرآیند ثبت شد.»
به گفته این مهماندار، خدمه پرواز به این کار اعتراض کردند «وقتی پرسیدیم این کارها به چه دلیل انجام میشود، به ما گفتند که هدف جلوگیری از ورود تلفنهای همراه غیرمجاز به ایران است. اما در طول این بازرسیها، هر وسیله الکترونیکی که داشتیم را توقیف کردند، حتی هدفونهایی که در فرودگاه خریده بودم. سپس ما را ظاهرا به دلیل خرید وسایل الکترونیکی از خارج از ایران زمینگیر کردند.»
گسترش بازپرسیها به خدمه تمام پروازهای خارجی ماهان
اسرائیل هایم همچنین به نقل از یک مهندس تعمیر و نگهداری ایرباس ای۳۴۰ ماهان گزارش داده که از ماه اکتبر به بعد، هواپیماهای بازگشتی از استانبول نیز هدف بازرسیهای اطلاعات سپاه قرار گرفتهاند «آنها اتوبوسهایی آوردند تا بازرسیها را انجام دهند. برای آرام کردن خدمه پرواز، حراست ماهان ایر به آنها گفته هدف جلوگیری از قاچاق دستگاههای الکترونیکی است. اما این توجیه پذیرفته نشد، چون این بازرسیها همیشه در دستگاههای اشعه ایکس فرودگاه انجام میشود و این کار بخش حراست ماهان ایر نیست.»
بر اساس این گزارش، موضوع برای خدمه پروزای ماهان ایر هفته گذشته روشن شد. در یک جلسه توجیهی امنیتی برای خدمه پرواز، نمایندگان حراست این شرکت توضیح دادند که مهمانداران زمینگیر شده، یعنی کسانی که فعلا حق پرواز ندارند، ممکن است با سازمانهای اطلاعاتی کشورهای دشمن، از جمله اسرائیل، همکاری کرده باشند، چرا که وسایل الکترونیکی در اختیار داشتند که میتوانست برای جاسوسی استفاده شود.
«ماهان ایر» از سال ۲۰۱۱ به دلیل انتقال سلاح و ماموران نیروی قدس سپاه تحت تحریمهای آمریکا قرار دارد. بیشتر سهام این شرکت متعلق به بنیادی است که تحت کنترل سپاه پاسداران است.
ماهان ایر ناوگانی از حدود ۸۰ هواپیمای مسافربری دارد و پیشتر گزارش شده بود که برخی از پروازهای این شرکت به فرودگاه بیروت برای انتقال تسلیحات استفاده میشوند.