قوه قضاییه اعلام کرد آروین قهرمانی، شهروند یهودی را به اتهام قتل اعدام کرده است

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۱۴

قوه قضاییه اعلام کرد آروین قهرمانی (ناتانل)، شهروند یهودی زندانی در کرمانشاه را اعدام کرده است. ایران‌اینترنشنال پیش‌تر به سندی دست یافت که نشان می‌داد او به اتهام قتل یک مسلمان به اعدام محکوم شده و قاضی به شهادت یکی از دوستان مقتول و یک نیروی بسیجی برای صدور حکم استناد کرده است.

خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، روز دوشنبه ۱۴ آبان در گزارشی اعلام کرد حکم اعدام قهرمانی پس از تایید رای در دیوان عالی کشور، صبح امروز اجرا شد.

حمیدرضا کریمی، دادستان کرمانشاه، در گفت‌وگو با میزان گفت که حکم این پرونده تیر ماه ۱۴۰۲ از سوی دیوان عالی کشور تایید شده بود.

طبق گزارش میزان، وکیلان قهرمانی از زمان صدور حکم اعدام او سه بار درخواست اعاده دادرسی داده بودند که این درخواست‌ها در هر سه مرحله رد شد.

بازداشت و صدور حکم اعدام

آروین قهرمانی روز ۲۱ آبان ۱۴۰۱ به اتهام قتل در جریان یک نزاع در کرمانشاه بازداشت و پنج ماه بعد در تاریخ ۲۹ فروردین ۱۴۰۲ از سوی شعبه دوم دادگاه کیفری یک استان کرمانشاه به اعدام محکوم شد.

این شعبه دوم در تاریخ ۲۹ فروردین ۱۴۰۲، قهرمانی را به اتهام «قتل عمد» امیر شکری، به یک مرتبه اعدام محکوم و اعلام کرد که اجرای این حکم منوط به استیذان (اجازه) علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، خواهد بود.

دادگاه، قهرمانی را علاوه بر اعدام، بابت اتهام «مباشرت در ایراد جراحات عمدی غیرمنتهی به فوت امیر شکری» به پرداخت پنج فقره دیه در حق اولیای‌دم محکوم کرد.

پس از صدور این حکم، میثم رضایی، وکیل مدافع قهرمانی درخواست فرجام‌خواهی خود را ثبت کرد و شعبه ۴۸ دیوان عالی کشور در تاریخ ۲۱ تیر ۱۴۰۲ با حضور محمدعلی قاصدی، به عنوان مستشار و حمدالله سلیمانی ساردو، به عنوان عضو معاون، تشکیل جلسه داد.

در متن دادنامه صادر شده از سوی دیوان عالی کشور با اشاره به این که وکیل قهرمانی در زمان قانونی اقدام به فرجام‌خواهی کرده، تاکید شد وکیل او اعلام کرده اقدام موکلش در قالب «دفاع مشروع» بوده و دادگاه در صدور راى به دفاعیات توجه نکرده است.

بر اساس دادنامه صادر شده، وکیل قهرمانی در توضیح این رخداد با اشاره به این که موکلش با سلاح سرد مورد هجوم مقتول قرار گرفته و چاره‌ای جز دفاع و مقابله نداشته و قصد کشتن مقتول را نداشته و از سلاح‌های موجود هم در جهت دفاع استفاده کرده و صرفا بنای ترساندن مقتول را داشته، درخواست نقض رای کرد و پرونده به شعبه ۴۸ دیوان عالی کشور ارجاع شد.

طبق سند رسیده به ایران‌اینترنشنال، هیات شعبه ۴۸ دیوان عالی کشور پس از خوانش گزارش قاصدی به عنوان مستشار و بر اساس اوراق پرونده و نظریه کتبی محمدتقی معرفت حریری، دادیار دیوان عالی کشور، با بیان این که «رفتار متهم به هیچ عنوان از مصادیق دفاع مشروع محسوب نمی‌شود و حکم صادره فاقد ایراد و اشکال شرعی و قانونی است»، فرجام‌خواهی را رد و رای فرجام‌خواسته را ابرام (تایید) کرد.

در حالی‌ که قهرمانی از شهروندان یهودی ایرانی بود، در دادنامه صادر شده از سوی دیوان عالی کشور به عنوان فردی مسلمان و شیعه معرفی شد.

بیشتر بخوانید: آروین قهرمانی، شهروند یهودی، چگونه به اعدام محکوم شد

سازمان حقوق بشر ایران روز ۱۲ آبان در گزارشی اعلام کرد که قوه قضاییه در ماه گذشته میلادی (اکتبر) هم‌زمان با تشدید تنش بین جمهوری اسلامی و اسرائیل و در سایه تبلیغات جنگی، دست‌کم ۱۶۶ نفر را به دار آویخت.

این بالاترین تعداد اعدام گزارش شده در یک ماه، طی دو دهه گذشته در ایران است.

در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۲۴ نیز دست‌کم ۶۵۱ تن در ایران اعدام شدند.

مای ساتو، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، روز ۱۱ آبان در اولین گزارش دوره‌ای خود، حق حیات را به عنوان مهم‌ترین حق بشری معرفی و از افزایش نگران‌کننده اعدام‌ها در ایران ابراز نگرانی کرد.

سایت حقوق بشری هرانا پیش‌تر در گزارشی به مناسبت روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام نوشت که در بازه زمانی ۱۰ اکتبر ۲۰۲۳ تا هشت اکتبر ۲۰۲۴، دست‌کم ۸۱۱ نفر در ایران اعدام شدند.

طبق این گزارش، در این مدت ۱۸۶ نفر به اعدام محکوم شده‌اند و ۵۹ حکم اعدام نیز از سوی دیوان عالی کشور تایید شده است.

سازمان عفو بین‌الملل در آخرین گزارش سالانه خود درباره مجازات مرگ، با اشاره به افزایش چشم‌گیر اعدام در ایران نوشت نزدیک ۷۵ درصد کل اعدام‌های ثبت‌شده در سال ۲۰۲۳ در جهان، در ایران انجام شده است.

طبق این گزارش، جمهوری اسلامی بعد از خیزش «زن، زندگی، آزادی»، استفاده از مجازات اعدام را برای القای وحشت در میان مردم و تشدید کنترل خود بر قدرت افزایش داده است.

بیشتر بخوانید: انتقام از «زن، زندگی، آزادی» با افزایش اعدام‌های سیاسی

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
چند چند
جهان‌نما
۲۴ با فرداد فرحزاد

شنیداری

پادکست‌ها