ارتباط انفجارهای رادیویی سریع و «مگنتارها» در کهکشان‌های عظیم

جمعه ۱۴۰۳/۰۸/۲۵

تحقیقات جدید نشان می‌دهد منشا انفجارهای رادیویی سریع (FRBs) که از مرموزترین پدیده‌های کیهانی به شمار می‌روند، احتمالا در کهکشان‌های عظیم و غنی از عناصر سنگین و در ارتباط با ستارگان مغناطیسی (مگنتارها) است.

روزانه میلیون‌ها انفجار انرژی کیهانی با نام انفجارهای رادیویی سریع رخ می‌دهند.

این پدیده‌ها تنها در چند میلی‌ ثانیه، انرژی معادل تابش خورشید در یک روز را آزاد می‌کنند، اما کوتاه بودن زمان این انفجارها باعث شده که مطالعه عمیق درباره منشا و ساز و کار تشکیل آن‌ها دشوار باشد.

کشف جدید: ارتباط با کهکشان‌های عظیم و مگنتارها

بر اساس پژوهش‌هایی که تیمی از اخترشناسان به سرپرستی کریتی شارما از موسسه فن‌آوری کالیفرنیا به انجام رساندند، انفجارهای رادیویی سریع ناشی از ستارگان مغناطیسی نادری به نام مگنتارها هستند که احتمالا از ادغام دو ستاره به وجود می‌آیند.

مگنتارها (Magnetars)

مگنتارها نوعی ستاره نوترونی بسیار نادر و عجیب هستند که با میدان مغناطیسی فوق‌العاده قوی‌ خود شناخته می‌شوند.

این میدان‌ها می‌توانند ۱۰۰ تریلیون تا هزار تریلیون بار قوی‌تر از میدان مغناطیسی زمین باشند که این موضوع، مگنتارها را به قوی‌ترین آهن‌رباهای جهان تبدیل می‌کند.

محیط غنی از فلزات: عامل اصلی شکل‌گیری مگنتارها

تیم تحقیقاتی در این پژوهش با بررسی کهکشان‌های میزبان، حدود ۳۰ انفجار رادیویی سریع را مورد مطالعه قرار دادند.

یافته‌های این پژوهش نشان داد این کهکشان‌ها محیطی غنی از فلزات دارند. در ستاره‌شناسی، هر عنصری سنگین‌تر از هیدروژن و هلیوم به‌عنوان «فلز» طبقه‌بندی می‌شود.

این محیط غنی از فلزات فرایند انتقال جرم میان ستارگان دوتایی را تسریع می‌کند. در این سیستم‌ها، ستاره بزرگ‌تر مواد دریافت‌شده از همراه خود را می‌سوزاند و میدان‌های مغناطیسی شدیدی را به وجود می‌آورد.

هرچند این یافته‌ها سرنخ‌های مهمی درباره منشا انفجارهای رادیویی سریع ارائه می‌دهد، اما بسیاری از جنبه‌های این پدیده همچنان مبهم باقی مانده است.

یکی از سوالات بزرگ این است که چرا برخی از این انفجارها به‌صورت مکرر رخ می‌دهند و حتی در یک روز چندین بار تکرار می‌شوند، در حالی‌ که برخی دیگر تنها یک‌بار به وقوع می‌پیوندند.

این پژوهش که در مجله نیچر منتشر شده، نشان‌دهنده گامی مهم در درک ماهیت این پدیده‌های کیهانی است.

با این وجود، دانشمندان معتقدند که برای کشف کامل اسرار این پدیده، به تحقیقات بیشتری نیاز است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
حرف آخر با پوریا زراعتی
خبر

شنیداری

پادکست‌ها