آیا دوران انزوای برادران لاریجانی به پایان رسیده است؟

شنبه ۱۴۰۳/۰۸/۲۶

روزنامه فرهیختگان، وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی، در مطلبی سفر علی لاریجانی به سوریه و اظهار نظر صادق لاریجانی راجع به «اف‌ای‌تی‌اف» را نشانه بازگشت برادران لاریجانی به صحنه سیاسی جمهوری اسلامی ارزیابی کرده است.

این روزنامه که در طیف اصولگرای جمهوری اسلامی قرار دارد، نوشته لاریجانی آخرین بار سال ۱۳۹۹ در جایگاه نماینده ویژه علی خامنه‌ای مامور شد تا با چین برای قرار داد ۲۵ ساله مذاکره کند، اما دو نوبت رد صلاحیتش در انتخابات ریاست‌جمهوری سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۳، از سوی ناظران، به حاشیه راندن او تعبیر شده بود.

این روزنامه با ستایش از اجتناب علی لاریجانی از «قهر سیاسی» نوشت او با دیدی واقع‌گرایانه و غیر «تک‌خطی» به عالم سیاست نگاه می‌کند.

علی لاریجانی، یکی از مشهورترین برادران لاریجانی است. او طی عمر سیاسی خود در جمهوری اسلامی، عمدتا سمت‌های حکومتی داشته است؛ از ریاست سازمان صدا و سیما تا عضویت در شورای عالی امنیت ملی به نمایندگی از خامنه‌ای.

اما ورود او به بخش «انتخابی» جمهوری اسلامی روی سرنوشت سیاسی‌اش موثر بود. او از سال ۱۳۸۷ هم‌زمان با دولت محمود احمدی‌نژاد و پس از آن هم‎‌زمان با دولت حسن روحانی، ریاست مجلس شورای اسلامی را بر عهده داشت.

در زمان انتخابات سال ۱۳۸۸، که به اعتراضات موسوم به «جنبش سبز» ختم شد، او ریاست مجلس را بر عهده داشت. لاریجانی به‌طور علنی از رقبای احمدی‌نژاد حمایت نکرد، اما در نهایت با احمدی‌نژاد وارد چالش‌های جدی شد.

اوج این چالش زمانی بود که احمدی‌نژاد با انتشار ویدیویی در صحن علنی مجلس، برادران لاریجانی را به فساد اقتصادی و باج‌خواهی از مقام‌های دولتی متهم کرد.

این اولین چالش برادران لاریجانی در ساختار قدرت جمهوری اسلامی بود. علی لاریجانی در دولت روحانی تا حد زیادی با او همراهی کرد، به‌ویژه در جریان تصویب برجام در مجلس شورای اسلامی نقش موثری داشت.

هم‌زمان با علی لاریجانی در مجلس، برادر او صادق لاریجانی نیز ریاست قوه قضاییه جمهوری اسلامی را عهده‌دار بود.

بعد از وقایع سال ۱۳۸۸، به‌مرور اخباری علیه صادق لاریجانی به بیرون درز می‌کرد، از حساب‌های قوه قضاییه که در اختیار اوست تا اتهام جاسوسی به نزدیکانش.

در اواخر دولت حسن روحانی، زمانی که لاریجانی دیگر ریاست مجلس را بر عهده نداشت، ابراهیم رئیسی در قامت جانشین صادق لاریجانی در قوه قضاییه، پرونده اکبر طبری را به‌طور ویژه در دستور کار قرار داد. فرایند بازداشت و محاکمه طبری در زمان خود مورد توجه افکار عمومی قرار گرفت.

بعدها با نامه اکبر طبری مشخص شد او که معاون رییس قوه قضاییه در زمان ریاست لاریجانی بود، در ویلای شخصی صادق لاریجانی بازداشت شده است؛ موضوعی که نشان داد شاید بازداشت او با هدف حذف لاریجانی‌ها از قدرت صورت گرفته است.

جریان حذف لاریجانی‌ها از قدرت در سال ۱۴۰۰ وارد فاز جدیدی شد. در انتخابات ریاست‌جمهوری آن سال، علی لاریجانی با داشتن فهرست بلندبالایی از سمت‌های عالی و حکومتی در جمهوری اسلامی از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد.

او در حالی رد صلاحیت شد که برادرش صادق در شورای نگهبان بود. رد صلاحیت او باعث شد صادق لاریجانی در نامه‌ای سرگشاده، مراتب اعتراض خود را اعلام کند.

سال ۱۴۰۳ علی لاریجانی دوباره برای حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت نام کرد، اما دوباره رد صلاحیت شد. بسیاری از ناظران این رویداد را «مرگ سیاسی» لاریجانی دانستند.

اما اکنون روزنامه دانشگاه آزاد معتقد است دادن ماموریت سفر به سوریه و لبنان به لاریجانی، به معنای بازگشت برادران لاریجانی به باشگاه قدرت است.

این روزنامه اظهار نظر صادق لاریجانی، در قامت ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام، درباره «اف‌ای‌تی‌اف» را در کنار سفر برادرش قرار داده و از آن‌ها پایان حاشیه‌نشینی لاریجانی‌ها را استنباط کرده است.

با این وجود به نظر نمی‌رسد اظهار نظر صادق راجع به پرونده جاری مجمع تشخیص مصلحت، نشانه روشنی از بازگشت به قدرت باشد.

حاشیه‌های خانواده لاریجانی طی دست‌کم پنج سال اخیر آنقدر زیاد بوده که برای دادن خبر بازگشت آن‌ها به باشگاه قدرت جمهوری اسلامی، نیاز به شواهد بیشتری است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
تیتر اول با نیوشا صارمی
خبر
دادگاه مردمی راسل

شنیداری

پادکست‌ها