مهدی محمدصادقی، مهندس ایرانی-آمریکایی که از سوی وزارت دادگستری ایالاتمتحده به تامین فنآوری پهپاد برای جمهوری اسلامی متهم شده است، جمعه هفت دی، در دادگاهی فدرال در شهر بوستون با رد اتهامات، خود را بیگناه خواند.
وزارت دادگستری آمریکا محمدصادقی و یک شهروند ایرانی دیگر به نام محمد عابدینی نجفآبادی را به تامین غیرقانونی فنآوری برای یک شرکت ایرانی متهم کرده است که نقشی کلیدی در ساخت پهپادی داشته که در حمله ماه ژانویه امسال شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی به یک پایگاه آمریکایی در اردن مورد استفاده قرار گرفت. در آن حمله سه سرباز آمریکایی کشته و ۴۰ نفر دیگر مجروح شدند.
محمدصادقی ۲۶ آذر در آمریکا بازداشت شد. همزمان رسانههای ایتالیا گزارش دادند که محمد عابدینی نیز دوشنبه ۲۶ آذر، در فرودگاه میلان دستگیر شد. او از استانبول به میلان رفته بود.
چند روز پس از بازداشت عابدینی در ایتالیا، وزارت امور خارجه این کشور جمعه هفت دی اعلام کرد نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی چچیلیا سالا، روزنامهنگار ایتالیایی، را ۲۹ آذر در تهران بازداشت کردهاند.
مقامات جمهوری اسلامی هنوز بهطور رسمی درباره بازداشت چچیلیا سالا و علت بازداشت او سخن نگفتهاند.
بازداشت چچیلیا سالا، روزنامهنگار ایتالیایی در تهران، همزمان با تلاشهای گسترده جمهوری اسلامی برای آزادی مهدی محمدصادقی و محمد عابدینی در آمریکا و ایتالیا صورت گرفته است.
سازمان گزارشگران بدون مرز و فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، با انتشار بیانیههای جداگانهای اعلام کردند که بازداشت چچیلیا سالا در تهران با هدف باجخواهی صورت گرفته است.
این دو نهاد مدافع روزنامهنگاران، بازداشت خبرنگار ایتالیایی را «خودسرانه» خواندند و خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط او شدند.
کایلی مور-گیلبرت، زندانی سابق استرالیایی-بریتانیایی در ایران، نیز در واکنش به بازداشت یک خبرنگار ایتالیایی در تهران گفت: «گروگانگیری جمهوری اسلامی هر بار بهشکلی عریانتر و گستاخانهتر رخ میدهد، اما کشورهای غربی همچنان نمیتوانند ضرورت همکاری و ارائه جبههای متحد برای مذاکره جمعی با رژیم، بهمنظور آزادی همه گروگانها و تحمیل هزینههای واقعی و معنادار بر جمهوری اسلامی برای این اقدامات را تشخیص دهند.»
او افزود: «این دقیقاً تعریف دیوانگی است که کاری را بارها و بارها انجام دهید و انتظار نتیجهای متفاوت داشته باشید. زمان آن رسیده که دولتها دیپلماسی گروگانگیری را جدی بگیرند و آن را بهعنوان یک تهدید رو به رشد برای حقوق بشر و امنیت ملی به رسمیت بشناسند.»
معاون کنسولی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، اول دی ماه از «دعوت» سفیر سوئیس،حافظ منافع ایران در آمریکا و کاردار ایتالیا در تهران به این وزارتخانه در اعتراض به دستگیری عابدینی و مهدی محمدصادقی خبر داد.
او افزود مراتب اعتراض تهران نسبت به بازداشت عابدینی به اطلاع کاردار ایتالیا رسانده شد.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، نیز در همین رابطه گزارش داد وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی از طریق کنسولگری خود در ایتالیا، تلاشهای گستردهای را برای آزادی عابدینی آغاز کرده است.
وزارت امور خارجه ایتالیا اعلام کرد که پائولا آمادی، سفیر ایتالیا در تهران، جمعه هفتم دی ماه توانست با چچیلیا سالا، روزنامهنگار ایتالیایی در زندان ملاقات کند.
جمهوری اسلامی متهم است که با گروگان گرفتن اتباع خارجی در پی فشار بر دولتهای این شهروندان برای برآورده کردن خواستههای خود است.
بنا بر گزارشها، سالا از زمان بازداشت در سلول انفرادی به سر میبرد د و دولت ایتالیا در حال مذاکره برای آزادی اوست.
عابدینی رییس شرکت صنعت دانش رهپویان افلاک است که در زمینه ساخت سیستم ناوبری مورد استفاده در پهپادی فعالیت میکند. دادستانهای فدرال میگویند سپاه پاسداران مشتری اصلی این شرکت است.
دادستانها میگویند که این سیستم در یک پهپاد مورد استفاده قرار گرفت که به یک پاسگاه آمریکایی در اردن و در نزدیکی مرز سوریه به نام برج ۲۲ اصابت کرد.
کاخ سفید میگوید شبهنظامیان شیعی عراقی که مورد حمایت جمهوری اسلامی هستند این حمله را انجام دادند.
جمهوری اسلامی دست داشتن در این حمله را رد کرده است. وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز بازداشت مهدی محمدصادقی و محمد عابدینی نجفآبادی را محکوم کرده و آن را ناقض قوانین بینالمللی خوانده است.