هفت راه ساده برای تقویت روابط عاشقانه

سه‌شنبه ۱۴۰۰/۱۱/۲۶

هر سال روز ۱۴ فوریه به عنوان روز ولنتاین یا روز عشاق در بسیاری از کشورهای جهان جشن گرفته می‌شود. بسیاری در این روز برای کسی که دوستش دارند هدیه و گل و شیرینی می‌خرند.

روزنامه نیویورک تایمز به مناسبت این روز هفت تمرین عملی را به زوج‌ها پیشنهاد می‌کند که به آنها کمک می‌کند رابطه نزدیک‌تری داشته باشند.

روابط عاشقانه حتی در بهترین شرایط به تلاش و حضور همیشگی نیاز دارد اما همه‌گیری کرونا مجموعه‌ای از چالش‌ها و فرصت‌های ویژه برای بسیاری از زوج‌ها ایجاد کرده است.

برای برخی، دو سال گذشته به معنای با هم بودن اجباری در فضاهای تنگ، دعواهای بیشتر و تغییر در اولویت‌ها بوده است. اما مطالعات نشان می‌دهد که اوضاع برای بسیاری خیلی هم بد نبوده است. حدود یک سوم از زوج‌های شرکت کننده در این مطالعات گفتند روابط آنها در طول همه‌گیری بهبود یافته است؛ تا حدی به این دلیل که آنها مهارت‌های ارتباطی بهتری یاد گرفته‌اند و از گذراندن وقت با هم لذت برده‌اند.

چه رابطه شما در چند سال گذشته آسیب دیده و چه شکوفا شده باشد، هر رابطه‌ای می‌تواند از کمی تقویت سود ببرد. نیویورک تایمز هفت تمرین عملی مبتنی بر علم برای تقویت رابطه گردآوری کرده که می‌تواند به زوج‌ها کمک کند پیوند خود را تقویت کنند. شما و شریک زندگیتان می‌‌توانید به مدت یک هفته یک تمرین در روز انجام دهید یا فقط چند تمرین که برای شما جالب است را برای امتحان کردن انتخاب کنید.


کارهای خوب را به خاطر بسپارید

دست‌کم پنج کاری که شریک زندگی‌تان همیشه برای ابراز عشق انجام می‌دهد، شناسایی کنید. کارهای بزرگ و کوچکی که هر دوی شما انجام می‌دهید که باعث می‌شود احساس دوست داشتن و ارتباط بیشتری با یکدیگر داشته باشید را به خاطر بسپارید؛ کارهای کوچکی مانند یک تعریف ساده یا بوسه خداحافظی، یا کارهای بزرگتر مانند خرید گل، پختن شام یا تمیز کردن خانه. مطالعات نشان می‌دهد در روابط موفق، تعداد تعاملات مثبت دست‌کم پنج به یک از تعاملات منفی بیشتر است.

نظر علم در این‌باره چیست؟

وقتی پژوهشگران فیلم زوج‌ها را در مورد موضوعات مختلف بررسی کردند، متوجه انواع تعاملات مثبت و منفی شدند. برخی زوج‌ها می خندیدند، لبخند می‌زدند، یکدیگر را لمس می‌کردند و حتی در هنگام اختلاف نظر از یکدیگر تعریف می‌کردند. برخی دیگر چشمان خود را گرد می‌کردند، مسخره می‌کردند یا عصبانی می‌شدند و حالت تدافعی می‌گرفتند.

از درون این مشاهدات یک الگوی شگفت‌انگیز به وجود آمد. تعاملات مثبت زوج‌هایی که قرار بود با هم باشند دست‌کم پنج برابر بیشتر از تعاملات منفی آنها بود. هیچ کس نمی‌تواند در زندگی روزمره به طور مداوم آمار کارهای مثبت و منفی را نگه دارد، اما آنچه روشن است این است که داشتن رفتاری مثبت و توام با مهربانی در رابطه می‌تواند به محافظت از رابطه شما در روزهای سخت کمک کند.

مطالعات دیگری ارزش سخاوتمندی و مهربانی با شریک زندگی را برجسته می‌کنند. تحقیقات پروژه ملی ازدواج دانشگاه ویرجینیا نقش سخاوت را در ازدواج حدود ۳ هزار زوج مورد مطالعه قرار داد. سخاوت به عنوان «فضیلت دادن چیزهای خوب به صورت آزادانه و فراوان به همسر » تعریف شده بود؛ کارهایی مانند درست کردن قهوه برای آنها، ابراز محبت و یا تمایل به بخشش. زوج‌هایی که بالاترین امتیاز را در سخاوتمندی داشتند، بیشتر گزارش کردند که در ازدواج خود «بسیار خوشحال» هستند.

دست‌های یکدیگر را بگیرید

از هر فرصتی برای گرفتن دستان یکدیگر استفاده کنید. هنگام نشستن پشت میز صبحانه، هنگام بدرقه دیگری و زمان تماشای تلویزیون. چند دقیقه در مورد چیزی که باعث استرس و اضطراب شما می‌شود حرف بزنید. اگر مشکلی در محل کار یا در مورد بچه‌ها و یا نگرانی مالی دارید، در حالی که در مورد آن صحبت می‌کنید، دست همسرتان را بگیرید.

به این فکر کنید که لمس کردن شریک زندگی خود، اینکه دستتان فشرده می‌شود یا دست شریک زندگیتان را می‌فشارید چه حسی دارد.


نظر علم در این‌باره چیست؟

وقتی گروه بیتلز ترانه «می‌خواهم دستت را بگیرم» را خواندند، هدفشان خواندن یک ترانه عاشقانه بود. اما علم ثابت کرده گرفتن دست رابطه را قوی‌تر می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد لمس‌ کردن‌های منظم نه تنها راهی قدرتمند برای ایجاد ارتباط با دیگران است، بلکه گرفتن دست نیز استرس را کاهش می‌دهد.

جیمز کوان، عصب‌شناس در دانشگاه ویرجینیا، برای مطالعه درباره تاثیر گرفتن دست، مغز ۱۶ زن متاهل را مورد آزمایش قرار داد. برای شبیه‌سازی شرایط استرس‌زا، او به هر زن در سه حالت مختلف شوک الکتریکی خفیفی وارد کرد. زمانی که زن تنها بود، زمانی که دست یک غریبه را گرفته و زمانی که دست شوهرش را گرفته بود.

اسکن‌های مغزی نشان داد که وقتی زنان دست غریبه را گرفته بودند استرس ناشی از شوکه شدن کمتر بود، اما زمانی که دست شوهرشان را گرفته بودند، اثر آرامش‌بخش بیشتر و شبیه اثر یک داروی مسکن بود. فواید گرفتن دست به ویژه در زنانی که بالاترین آمار شادی در زناشویی را داشتند، مشهود بود. دکتر کوان همین مطالعه را در زوج‌های همجنس که در رابطه متعهدانه بودند نیز تکرار کرد و به نتایج مشابهی دست یافت.

چرا گرفتن دست در یک رابطه تفاوت ایجاد می‌کند؟ دکتر کوان می‌گوید این تحقیق نشان می‌دهد که یک ازدواج محکم و مبتنی بر حمایت و یا رابطه عاطفی متعهدانه به مغز این فرصت را می‌دهد تا برخی از سخت‌ترین کارهای عصبی خود را برون سپاری کند. این اساساً به این معنی است که وقتی شریک زندگی ما دستمان را می‌گیرد، بخشی از بار عاطفی ما را نیز به دوش می‌کشد.

برای یکدیگر بلند بخوانید

هر یک از شما قطعه مورد علاقه خود را انتخاب کنید - این قطعه می‌تواند گزیده‌ای از یک کتاب یا مجله، یک کتاب کودک یا یک شعر باشد سپس زمانی را برای خواندن پیدا کنید. لذت اینکه کسی برای شما می‌خواند و برای کسی که دوستش دارید می‌خوانید شما را شگفت‌زده خواهد کرد. فقط به کلمات گوش ندهید؛ بلکه آگاهانه به صدای شریک زندگی خود گوش کنید.


پس از خواندن، کمی وقت بگذارید و در مورد اینکه چرا این قطعه‌ را انتخاب کرده‌اید صحبت کنید. آیا این قطعه‌ها برای شما معنی خاصی دارند؟

پژوهش‌ها نشان می‌دهد وقتی افراد چیزی را در مورد خود کشف می‌کنند و افکار و ایده‌های جدیدی را با همسر خود در میان می‌گذارند، به یکدیگر نزدیک‌تر می‌شوند. مطالعات همچنین نشان می‌دهد اگر زوج‌ها چیزهای جدیدی را با هم تجربه کنند تاثیر خوبی روی روابط آنها دارد. دورانی را به یاد بیاورید که وقتی والدین شما در کودکی برای شما کتاب می‌خواندند و اینکه این کار چه احساسی به شما می‌داد؟ عمل خواندن برای یکدیگر می‌تواند همان احساس راحتی و صمیمیت را به وجود بیاورد.

عیب و ایرادهای کوچک را بپذیرید

یکی دو مورد از عادت‌های آزاردهنده شریک زندگی‌تان را که باعث ایجاد درگیری‌های گاه به گاه در رابطه می‌شود، یادداشت کنید. ( بیشتر این درگیری‌های کوچک شامل کارهای خانگی مانند پرداخت قبض‌های خانه، شستن لباس یا مرتب کردن تخت می‌شود.)

درباره این گونه مشکلات بدون قضاوت یکدیگر با هم حرف بزنید و از فرصت حرف زدن برای درک دلایل رفتار همسرتان استفاده کنید. شاید اگر شوهرتان هر شب وسایلش را در راهروی ورودی رها می‌کند به این دلیل است که او برای دیدن بچه‌ها پیش از خواب عجله می‌کند؟ شاید اگر همسر شما بعد از کار بد‌اخلاق است به این دلیل باشد که او از وقت ناهار خود زده است تا بتواند زودتر به خانه برسد و با خانواده غذا بخورد. وقتی از دلیل واقعی رفتارهای همسرتان آگاه می‌شوید به شما کمک می‌کند آن را بپذیرید و حتی به آن ارج بنهید.

این یک تمرین کوتاه در «پذیرش‌درمانی» است. محققان می‌دانند که ۷۰ درصد از درگیری‌هایی که با همسر خود داریم، هرگز حل نمی‌شوند. اما این بدان معنا نیست که این مشکلات آزاردهنده کوچک جمع نمی‌شوند و به ما استرس وارد نمی‌کنند. پذیرش‌درمانی به افراد کمک می‌کند به جای تلاش برای تغییر تفاوت‌های یکدیگر را بپذیرند. وقتی زوج‌ها احساس می‌کنند پذیرفته و درک می‌شوند، احتمالا به میل خود تغییر می‌کنند، و اغلب بیشتر از آنچه که از آنها خواسته می‌شود تغییرمی‌کنند. حتی اگر هیچ تغییری رخ ندهد، پذیرش و مهربانی زوج‌ها را به هم نزدیکتر می‌کند.


درباره روز عالی که داشته‌اید حرف بزنید

روز ایده‌آل خود را تصور کنید و درباره آن با شریک زندگی خود در یک وعده غذایی صحبت کنید. تا جایی که ممکن است با جزئیات در مورد آن صحبت کنید تا اطلاعاتی در مورد علایق، دوست نداشتن‌ها، امیدها و رویاهای خود ابراز کنید. اگر می‌توانید، سعی کنید برای یک نمونه از روز ایده‌ال شریک زندگی‌تان برنامه‌ریزی کنید که با هم آن را تجربه کنید.

نظر علم در این‌باره چیست؟

پژوهشگران در این مطالعه برای برقراری نزدیکی بین غریبه‌ها یک سری سوال طرح کردند تا به آنها کمک کند با سرعت بیشتری یکدیگر را بشناسند. « یک روز ایده‌ال از نظر شما چه ویژگی‌هایی دارد؟» در فهرست این سوالات بود. دلیل اینکه این سوالات افراد را به هم نزدیک‌تر می‌کند این است که افراد را مجبور می‌کند چیز‌های کوچکی در مورد خود برملا کنند. صحبت کردن در مورد روز ایده‌آل نوعی خودافشایی است که می‌تواند به شما کمک کند ارتباط عمیق‌تری با شریک زندگی خود برقرار کنید.


ضربان قلب یکدیگر را احساس کنید

فقط چند دقیقه با شریک زندگی خود در یک فضای آرام پیدا کنید. یک تایمر یک دقیقه‌ای آماده داشته باشید. حالا این مراحل را دنبال کنید:


رو به روی بایستید

هر یک از شما باید دست راست خود را روی سینه دیگری، درست بالای قلب قرار دهد

دست چپ خود را به سینه خود بیاورید و روی دست همسرتان بگذارید

یکی از شما تایمر را شروع کند

در حالی‌که دستانتان روی قلب و دستان یکدیگر قرار می‌گیرند، یک دقیقه در چشمان یکدیگر خیره شوید

سعی کنید نخندید و با هم صحبت نیز نکنید. مراقب نفس کشیدن یکدیگر باشید. وقتی تایمر به صدا درآمد، یک نفس عمیق بکشید و در مورد احساسی که تجربه این ارتباط غیرکلامی به شما داد با هم حرف بزنید

نظر علم در این‌باره چیست؟

پژوهشگران رابطه می‌دانند که تماس چشمی و لمس کردن باعث ایجاد احساس نزدیکی می‌شود. برای مطالعه تأثیر نگاه کردن به صورت متقابل بر احساسات عاشقانه، ۱۶۸ دانشجوی کارشناسی در دو مطالعه با یک غریبه جفت شدند. این دانشجویان در گروه‌های مختلف قرار داده شدند. یکی از این گروه‌ها، گروهی بود که در آن به شرکت‌کنندگان گفته شد به مدت دو دقیقه به چشمان یکدیگر خیره شوند. برخی گروه‌ها به دست‌های یکدیگر نگاه می‌کردند، و برخی دیگر به یکدیگر خیره می‌شدند و پلک‌ها را می‌شمردند. دانشجویانی که به چشمان یکدیگر خیره شده بودند احساس کردند محبت بیشتری دریافت کرده‌اند.

مطالعات دیگری نشان می‌دهد لمس فیزیکی در ایجاد و تقویت روابط بسیار مهم است و در ایجاد احساس رضایت بیشتر در رابطه و از شریک زندگی تاثیر دارد. وقتی یکی از طرفین طرف مقابل را در آغوش می‌گیرد، دست او را می‌گیرد یا او را می‌بوسد، اختلاف‌ها سریعتر حل می‌شوند. چه یک بار چالش دست روی قلب را انجام دهید چه چند بار، به یاد داشته باشید که تماس چشمی و لمس فیزیکی ترکیبی قدرتمند برای ایجاد ارتباط عمیق‌تر با شریک زندگی شما است.


قدردانی را با هم تمرین کنید

سه چیز در مورد شریک زندگی خود که قدردان آنها هستید را بنویسید. لحظه‌ای وقت بگذارید و آنچه را که درباره یکدیگر نوشتید بخوانید. آیا از احساسات شریک زندگی خود شگفت‌زده شدید؟ در مورد این لحظات و این‌که چگونه باعث می‌شود احساس ارتباط بیشتری با یکدیگر داشته باشید، صحبت کنید.


نظر علم در این‌باره چیست؟

قدردانی از یکدیگر به صورت روزانه یک تمرین ذهن‌آگاهی است که ثابت شده به شادی بیشتر، خواب بهتر و حتی کاهش بیماری‌ها کمک می‌کند.

تمرین‌های قدردانی باعث می‌شود ما به شریک زندگی خود نزدیک‌تر شویم، روابط دوستانه‌مان را تقویت کنیم و حتی در محل کار همکاران بهتری باشیم.

زوج‌هایی که از هم قدردانی می‌کنند از روابط خود رضایت بیشتری دارند. احساس قدردانی حتی می‌تواند پیش‌بینی کند که آیا زوج‌ها با هم می‌مانند یا از هم جدا می‌شوند. نکته اصلی این است: هرچه بیشتر قدردانی را نسبت به شریک زندگی خود تمرین کنید، احساس نزدیکی بیشتری نسبت به او خواهید داشت.


خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
جهان‌نما
خبر
حرف آخر با پوریا زراعتی

شنیداری

پادکست‌ها