شعله‌ای که جنگ اوکراین در «سبد نان» جهان افکنده است

جمعه ۱۴۰۰/۱۲/۲۰

تهاجم روسیه نه تنها اوکراین را نشانه گرفته، بلکه جمعیت انبوهی در اروپا، آفریقا و آسیا را که غذا و معیشت‌شان وابسته به منطقه موسوم به «سبد نان» است با تهدید روبه‌رو کرده است.

مزارع و مراتع حاصلخیز و پهناور پیرامون دریای سیاه به «سبد نان» جهان معروف است.

اما جنگ باعث شده میلیون‌ها کشاورز اوکراینی به جنگ بروند یا کشور را ترک کنند. بنادری که از آنها گندم و سایر مواد غذایی اساسی به سراسر جهان ارسال می‌شد نیز بسته شده‌اند.
نگرانی‌هایی هم هست که روسیه، دیگر تولیدکننده بزرگ محصولات کشاورزی، به دلیل تحریم‌های غرب صادرات غله را متوقف کند.

گرچه هنوز اختلالی در تامین منابع گندم در جهان به وجود نیامده است، بهای این محصول در نگرانی از آینده‌ای نامعلوم، از یک هفته پیش از حمله روسیه به اوکراین تاکنون، ۵۵ درصد افزایش یافته است. ارنو پوتی، رییس شورای بین‌المللی غلات به آسوشیتدپرس گفت اگر جنگ اوکراین دامنه‌دار شود، نشانه‌های این کمبود چهار ماه دیگر در کشورهایی که وابسته به صادرات گندم اوکراین‌اند پدیدار می‌شود.

به‌گزارش وال استریت ژورنال، کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا که از اوکراین گندم وارد می‌کنند، بیش از دیگر مناطق از کمبود این محصول متاثر خواهند شد.

کمبود گندم می‌تواند با آسیب به امنیت غذایی، افراد بیشتری را در کشورهایی همچون مصر و لبنان، روانه دامان فقر کند؛ در این کشورها قوت غالب مردم نان یارانه‌ای دولت است.

در اروپا، مقامات برای کمبود احتمالی محصولات اوکراینی و قیمت بالاتر خوراک دام آماده می‌شوند که این خود به‌معنای گران‌تر شدن گوشت و لبنیات برای مصرف‌کنندگان خواهد بود.

حدودا یک‌سوم صادرات جهانی گندم و جو از روسیه و اوکراین است. اوکراین همچنین تامین‌کننده بزرگ ذرت و بزرگ‌ترین صادرکننده روغن آفتابگردان در جهان است. جنگ فعلی می‌تواند تامین موادغذایی در جهان را که هم‌اکنون در گران‌ترین حالت پس از سال ۲۰۱۱ قرار دارند، باز هم با اختلال دیگری مواجه کند.

اگر جنگ اوکراین ادامه‌دار شود، بیشترین تاثیر آن ۲۴۰۰ کیلومتر آن‌سوتر و در مصر، بزرگ‌ترین واردکننده گندم در جهان، نمودار خواهد شد. در مصر، بقای میلیون‌ها نفر به نان یارانه‌ای دولت که با گندم اوکراین تولید می‌شود وابسته است. یک‌سوم جمعیت مصر فقیرند.

احمد صلاح، پدر ۴۷ ساله هفت کودک در قاهره، به آسوشیتدپرس گفت که جنگ به‌معنای کمبود است و کمبود، قیمت‌ها را بالا خواهد برد. او گفت که هر افزایش قیمتی برای اکثریت جمعیت مصر فاجعه‎‌بار خواهد بود.

یک استاد زنجیره تامین و اقتصاد، گندم، ذرت، روغن‌ها، جو، آرد همه‌وهمه را برای امنیت غذایی، به‌ویژه در مناطق فقیرتر جهان، بسیار مهم‌ دانست. او افزود با وجود اعزام مردان اوکراینی به جنگ، «چه کسی محصول را درو خواهد کرد؟ حمل‌ونقل بر عهده چه کسی خواهد بود؟»

مصر، که اغلب گندم مصرفی‌اش را از روسیه و اوکراین می‌خرد، مجبور شده است دو خرید خود تنها طی یک هفته لغو کند. یکی به‌دلیل افزایش قیمت و دیگری به‌خاطر کمبود شرکت‌هایی که حاضر نیستند موجودی‌شان را بفروشند. افزایش صعودی قیمت گندم در جهان می‌تواند به‌شدت بر تلاش مصر برای نگه داشتن قیمت نان به‌بهای یارانه‌ای فعلی، تاثیر بگذارد.

میرت مبروک، از اعضای ارشد موسسه خاورمیانه در گزارشی تحلیلی نوشت که به خرید نان در مصر یارانه تعلق می‌گیرد و حذف این یارانه‌ برای مردم سنگ آخر خواهد بود و باید به هر بهایی از آن پرهیز کرد.

در لبنان، که انفجار بندر بیروت در سال ۲۰۲۰، انبارهای اصلی غلات این کشور را نابود کرد، مقامات خود را برای کمبود گندم آماده می‌کنند. ۶۰ درصد گندم لبنان از اوکراین تامین می‌شده و مقامات لبنان همین حالا هم وارد گفت‌وگوهایی با آمریکا، هند و کانادا و دیگر منابع تامین گندم شده‌اند، چرا که لبنان همین حالا هم در معرض فروپاشی مالی قرار دارد.

حتی پیش از آغاز جنگ اوکراین، تامین گندم در «آفریقای سیاه» با مشکل مواجه شده بود و مردم کنیا در رسانه‌های اجتماعی به تورمی که قدرت خرید آنان را هدف گرفته بود اعتراض می‌کردند. حالا همین مردم باید برای بدتر شدن شرایط آماده شوند.

به‌گفته یک اقتصاددان در آفریقای جنوبی، ارزش واردات محصولات کشاورزی کشورهای آفریقایی از روسیه در سال ۲۰۲۰، ۴ میلیارد دلار بود که ۹۰ درصد این محصولات، گندم بود.

آسیابانان در نیجریه می‌گویند که کمبود گندم وارداتی ار روسیه بر قیمت محصولاتی همچون نان، قوت غالب مردم در این کشور که پرجمعیت‌ترین کشور آفریقاست، تاثیر خواهد گذاشت، تولیدکنندگان آرد از اینکه مجبور شوند قیمت گندم را افزایش دهند بیمناکند.

نیجریه پیش‌تر کوشیده تا وابستگی‌اش به گندم روسیه را کاهش دهد. به‌گفته یک آسیابان، در نیجریه زمین و نیروی کار و پول برای رویاندن گندم وجود دارد و آنچه به آن نیاز است تنها زمان است.

اختلال صادرات گندم، می‌تواند تا اندونزی، جایی که گندم وارداتی صرف تولید رشته فوری، نان، غذاهای سوخاری و میان‌وعده می‌شود هم احساس شود.

اوکراین در سال ۲۰۲۱ دومین تامین‌کننده بزرگ گندم اندونزی بود که ۲۶ درصد گندم مصرفی این کشور را تامین می‌کرد. افزایش قیمت محصولاتی چون رشته، به جمعیت کم‌درآمد صدمه خواهد زد.

بنا بر اعلام «آی‌اچ‌اس مارکیت»، روسیه و اوکراین روی‌هم‌ر‌رفته صادرات ۷۵ درصد روغن آفتابگردان جهان را بر عهده دارند. روغن آفتابگردان ۱۰ درصد روغن پخت‌وپز مصرفی در جهان را تشکیل می‌دهد.

یک فروشنده موادغذایی در بغداد، پایتخت عراق، به آسوشیتدپرس گفت که او و دیگر شهروندان عراق برای پرداخت پول بیشتر برای روغن پخت‌وپزشان آماده می‌شوند.

او گفت: «وقتی اقلام موجودی انبار همه فروخته شود، قیمت‌ها بالا می‌رود.» او گفت که عراق، احتمالا به دنبال خرید روغن آفتابگردان از ترکیه خواهد رفت و ترکیه هم «بی‌شک» از وضعیت در اوکراین به‌نفع خودش استفاده می‌کند و روغن را گران‌تر می‌فروشد.

کشاورزان در ایالات متحده، بزرگ‌ترین صادرکننده ذرت و تامین‌کننده بزرگ گندم، منتظرند که ببینید آیا صادرات این محصولات از آمریکا افزایش پیدا می‌کند یا نه. کشاورزان در اتحادیه اروپا از اینکه قیمت خوراک دام بالاتر برود نگران‌اند.

اوکراین اتحادیه اروپا را با تنها کمتر از ۶۰ درصد ذرت تولیدی‌اش تامین می‌کند. روسیه هم که تامین ۴۰ درصد گاز طبیعی اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، تامین‌کننده بزرگ کود، گندم و دیگر کالاهای اساسی است.

به‌گزارش وال استریت ژورنال، اگر غرب بخش انرژی روسیه را نیز تحریم کند، قیمت بالاتر برای گاز طبیعی، که برای تولید کود لازم است نیز تولید و خرید موادغذایی را گران‌تر خواهد کرد.

در اسپانیا هم کمبود روغن آفتابگردان به وجود آمده است و سوپرمارکت‌ها جیره‌بندی آن را شروع کرده‌اند. در این کشور اغذیه دامی که خوراک ۵۵ میلیون خوک را تامین می‌کند نیز کاهش پیدا خواهد کرد.

طی دو روز نخستین حمله روسیه به اوکراین، قیمت غله برای خوراک حیوانات در بازار آزاد اسپانیا ۱۰ درصد افزایش یافت.

کوویدـ۱۹ طی دو سال گذشته زنجیره تامین موادغذایی در جهان را شکننده کرده است که به افزایش آشکار قیمت موادغذایی منجر شده است؛ اگر جنگ در اوکراین به‌زودی خاتمه نیابد، خریداران در فروشگاه‌های موادغذایی دچار شوک جدیدی خواهند شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
گفت‌وگوی ویژه
خبر

شنیداری

پادکست‌ها