علم در آستانه انقلابی دیگر؛ نیروی پنجم طبیعت چیست؟

شنبه ۱۴۰۲/۰۵/۲۱

کشفی جدید از یک نیروی تازه که می‌تواند جهان علم را دگرگون و انقلابی در دنیای فیزیک ایجاد کند. دانشمندان نام آن را «نیروی پنجم طبیعت» گذاشته‌اند اما این نیرو واقعا چیست؟

دانشمندان در آزمایشگاه فرمی‌لَب (Fermilab) واقع در نزدیکی شیکاگو ادعا کرده‌اند یک نیروی جدید یا نیروی پنجم طبیعت را کشف کرده‌اند. «اکونومیک تایمز» در گزارشی نوشت که اگر صحت این ادعا ثابت شود، ممکن است آغاز یک انقلاب جدید در علم فیزیک باشد و حتی می‌تواند پس از نظریه نسبیت آلبرت اینشتین، مهم‌ترین کشف علم نامیده شود.

نیروی پنجم طبیعت چیست؟

کل جهان به وسیله چهار نیرو اداره می‌شود: گرانش، الکترومغناطیس، نیروی هسته‌ای ضعیف و نیروی هسته‌ای قوی.

اکنون اما دانشمندان ادعا می‌کنند نیروی جدیدی را به‌عنوان مورد پنجم یافته‌اند.

نیروی پنجم طبیعت چگونه کشف شد؟

در آزمایشی به نام «۲-g» در فرمی‌لب، محققان ذرات زیر اتمی به نام «میون» را از طریق حلقه‌ای به قطر ۵۰ متر شتاب دادند و این ذرات را هزار بار با سرعت نزدیک به نور به گردش درآوردند.

محققان دریافتند که این ذرات آن‌طور که باید مطابق با نظریه فعلی به نام مدل استاندارد رفتار نکردند و چگونگی رفتار آن‌ها را نمی‌توان توضیح داد زیرا این ذرات تحت تاثیر یک نیروی جدید بودند.

تحت‌تاثیر نیروی پنجم طبیعت

میون‌ها ذرات زیر اتمی الکترون مانندی هستند که به دور اتم‌ها می‌چرخند اما ۲۰۰ برابر بزرگ‌تر هستند.

در این آزمایش، محققان با استفاده از آهن‌رباهای ابر رسانا این ذرات را به لرزش درآوردند اما آن‌ها سریع‌تر از سرعت پیش‌‌بینی ‌شده از سوی مدل استاندارد مرتعش شدند.

به گفته پژوهشگران، این اتفاق ممکن است از سوی یک نیروی جدید یا همان نیروی پنجم ایجاد شده باشد.

اثبات تجربی نیروی پنجم طبیعت

این‌ها تنها آزمایش‌هایی نیستند که فرضیه وجود نیروی پنجم را مطرح می‌کنند.

دانشمندان در برخورد دهنده هیدرونی بزرگ اروپا (Large Hadron Collider) نیز در تلاش هستند تا نقص‌هایی را در مدل استاندارد بیابند.

دکتر میچ پاتل از امپریال کالج لندن یکی از هزاران دانشمندی است که در LHC کار می‌کند و در تلاش برای یافتن نتایجی تجربی است که نقص‌‌های مدل استاندارد را نشان می‌‌دهد.

آرزوی دست‌نیافتنی فیزیک ذرات

دکتر پاتل به بی‌بی‌سی نیوز می‌گوید: «ما در مورد نیروی پنجم صحبت می‌کنیم زیرا لزوما نمی‌توانیم این رفتار را بر اساس چهار نیروی موجود توضیح دهیم.»

به گفته او، اندازه‌گیری رفتاری که با مدل استاندارد مطابقت ندارد شاه‌کلید فیزیک ذرات است و می‌تواند انقلابی را در این علم رقم بزند.

این دانشمند همچنین می‌گوید که تمام آزمایش‌‌های۵۰ سال گذشته با مدل‌های استاندارد ثابت شده‌اند اما اگر آزمایش جدیدی یک رفتار متفاوت داشته باشد، می‌تواند درک ما را از فیزیک تغییر دهد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

۲۴ با فرداد فرحزاد
خبر
حرف آخر با پوریا زراعتی
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها