رونق بازار جهانی صنعت ویسکی ژاپنی در ۱۰۰ سالگی

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۹/۰۷

امسال صدمین سالگرد تولید ویسکی در ژاپن است. سال ۱۹۲۳ اولین کارخانه تقطیر سانتوری در یامازاکی تاسیس شد که فعالیتش تا امروز ادامه پیدا کرده است.

خبرگزاری رویترز در گزارشی به صنعت تولید ویسکی در ژاپن پرداخته است که به زودی صدمین سال تولد خود را پشت سر می‌گذارد. در حال حاضر بیش از ۱۰۰ کارخانه تقطیر در ژاپن وجود دارد. این تعداد نسبت به یک دهه پیش دو برابر شده است.

به گزارش رویترز، کارخانه‌های تازه تاسیس برای کسب نام و نشان در بازاری رقابت می‌کنند که به سرعت در حال گسترش است.

تولید ویسکی به روش سنتی

کارخانه شیزوکا که در سال ۲۰۱۶ تاسیس شد، برای متمایز شدن از رقیبانش در این صنعت از آتش حاصل از سوزاندن چوب سدر برای دستگاه‌های تقطیر استفاده می‌کند.

شیزوکا ادعا می‌کند تنها کارخانه در سراسر جهان است که از آتشِ چوب‌سوز برای دستگاه‌های تقطیر ویسکی استفاده می‌کند.

تایکو ناکامورا، موسس ۵۴ ساله کارخانه شیزوکا به رویترز گفت: «ایده تاسیس این کارخانه در سال ۲۰۱۶ در سفری که به اسکاتلند داشتم به وجود آمد.»

او گفت: «در اسکاتلند با دیدن یک کارخانه کوچک تقطیر ویسکی در حومه کوهستانی شهر که محصولش را در سرتاسر جهان می‌فروخت، شگفت‌زده شدم. بنابراین فکر کردم من هم می‌توانم ویسکی مورد علاقه‌ام را تولید کنم تا مردم همه دنیا از نوشیدن آن لذت ببرند.»

کیفیت مهم‌تر از کمیت

برای سال‌ها سینگل مالت‌‌ها و ویسکی‌‌های ترکیبی ژاپنی به‌‌عنوان کپی‌ با کیفیت پایین‌تر از اسکاچ (ویسکی اسکاتلندی) تلقی می‌‌شدند اما از حدود سال ۲۰۰۸ تولیدات ژاپنی شروع به کسب جوایز بین‌‌المللی کردند.

کیفیت بالای محصول نهایی، تقاضای شدید جهانی را نیز به دنبال داشت؛ هر چند رونق این بازار بر کیفیت تولید تاثیر معکوس گذاشت و عرضه ویسکی‌های با کیفیت، تقریبا در سال ۲۰۱۵ با کاهش چشم‌گیری روبه‌رو شد.

فروش ویسکی‌های مرغوب ژاپنی در حراجی‌های معروف

کمبود عرضه محصولات باکیفیت باعث شد قیمت محصولات مرغوب سر به فلک بکشد، به‌طوری‌ که مجموعه‌ای از ۵۴ بطری ویسکی از برند ایشیرو مالت که در صنایع ویسکی دست‌ساز ژاپن پیش‌رو است، سال ۲۰۲۰ در یک حراجی در هنگ‌کنگ به قیمت ۱/۵ میلیون دلار فروخته شد.

در روزهای گذشته نیز خانه حراج ساتبیز لندن، بطری ۵۲ ساله‌ای را که ادعا می‌شد از ارزشمندترین مجموعه ویسکی ژاپنی است عرضه کرد.

این بطری به قیمت ۳۰۰ هزار پوند فروخته شد.

استاندارد ویسکی ژاپنی

در آوریل سال ۲۰۲۱ استانداردهای انجمن سازندگان مشروب و لیکور ژاپن، در مورد ویسکی هم اجرا شد. اعضای این انجمن برای شفاف‌سازی در مورد اینکه کدام یک از برندها واجد شرایط «ویسکی ژاپنی» هستند استانداردهایی را مشخص کردند.

اصلی‌ترین موارد در استاندارد ویسکی ژاپنی به این شرح است:

- انتخاب دقیق مواد اولیه برای تولید ویسکی

- تمامی روند تولید شامل شیرین‌سازی، تخمیر و تقطیر ویسکی باید در ژاپن انجام شود

- کهنه شدن (ذخیره‌سازی): ویسکی ژاپنی باید حداقل سه سال پس از زمان تولید در مرحله ذخیره‌سازی بماند و نگه‌داری شود

- پر کردن بطری‌ محصول: بطری ویسکی باید در ژاپن و هنگامی پر شود که ۴۰ درصد الکل داشته باشد

سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی

سانتوری، بزرگ‌ترین و شناخته‌شده‌‌ترین تولیدکننده ویسکی ژاپن، اخیرا ۱۰ میلیارد ین معادل ۶۷ میلیون دلار برای به روز کردن کارخانه‌‌های تقطیر خود از جمله سایت یامازاکی سرمایه‌‌گذاری کرد.

شینجی فوکویو، «چیف بلندر» کارخانه سانتوری به رویترز گفت: «ما از نسل جدید تقطیرکنندگان ژاپنی استقبال می‌‌کنیم.»

به گفته او، سانتوری مایل است به استارت‌‌آپ‌‌ها «تا زمانی که در راستای حفظ و بهبود کیفیت ویسکی ژاپنی گام برمی‌دارند» کمک کند.

در سال ۲۰۲۱ غول جهانی نوشیدنی Diageo، میزان نامشخصی از سهام کارخانه تقطیر کوماسا کانوسوکه را خریداری کرد که در سال ۲۰۱۷ از سوی یک سازنده مشروب سنتی شوچو تاسیس شده بود.

روزنامه نیکی در ماه مارس گزارش داد شرکت آمریکایی ویسکی آی جی دبلیو مستقر در کنتاکی، یک شرکت تابعه ژاپنی به نام سدارفیلد راه‌اندازی کرده است. این شرکت در حال ساخت کارخانه تقطیر در جزیره هوکایدو واقع در شمال ژاپن است که بزرگ‌ترین نمونه در این کشور خواهد بود.

نگرانی از پایین آمدن کیفیت ویسکی ژاپنی

با ورود محصولات جدید به بازار و شروع به کار بسیاری از شرکت‌های تازه، برخی در این صنعت ابراز نگرانی کرده‌‌اند که عرضه محصول بی‌‌کیفیت می‌‌تواند شهرت ویسکی ژاپنی را به خطر بیندازد.

کیسی وال، شهروند آمریکایی که کارخانه تولید ویسکی کامای را در جزیره دورافتاده ریشیری در مرز شمالی ژاپن تاسیس کرده است، به رویترز گفت: «این یک نگرانی جدی برای صنعت تولید ویسکی است.»

از سوی دیگر ناکامورا از شیزوئوکا به رویترز گفت سازندگانی مانند او فقط می‌توانند به این روند احترام بگذارند و منتظر نتایج باشند: «ما باید تمام تلاشمان را برای تولید ویسکی با‌ کیفیت ژاپنی به کار بگیریم. نسخه‌ای که با کیفیتِ ویسکی ساخته شده به دست پیشینیان‌ ما مطابقت داشته باشد.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
حرف آخر با پوریا زراعتی
خبر

شنیداری

پادکست‌ها